Därför röstar de unga liberalerna rödgrönt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-11

De största ungdomskullarna sedan 1960-talet kommer att rösta i valet i höst. Det är ingen slump att deras stöd för de rödgröna partierna är så starkt, skriver Martin Gelin.

"Jag tror att ungdomarna är vår framtid. Om vi inte stoppar dem först", sade Homer Simpson en gång.

Om jag vore Fredrik Reinfeldt just nu skulle jag förmodligen säga likadant. Sveriges unga tänker nämligen rösta rödgrönt i höst.

I SCB:s partisympatiundersökning som kom i går har de rödgröna partierna stödet av 58 procent av svenskar mellan 18 och 24, medan de borgerliga partierna får nöja sig med 31 procent.

I slaget om de unga mittenväljarna vinner rödgröna med hästlängder. Bland den stora skaran förstagångsväljare får Miljöpartiet nästan var femte väljare, medan Centerpartiet – trots valets största kampanjbudget – får nöja sig med en ynka procent (till och med Kristdemokraterna är mer populära, med 1,9 procent).

Det är inget mysterium varför unga i Sverige vänder sig bort från alliansen. De borgerliga partierna har kraftigt försämrat förutsättningarna för unga att få jobb – ungdomsarbetslösheten i Sverige är bland de högsta i Europa. 60 000 fler unga är arbetslösa i dag jämfört med 2006, då borgarna tog makten. Värst är kanske att de borgerliga partierna minskat möjligheterna för unga att utbilda sig. Det finns i dag 40 000 färre Komvux-platser än för tre år sedan.

Den flitiga student som vill studera i storstäder och universitetsstäder som Lund, Uppsala och Stockholm riskerar att få sina drömmar krossade av en hopplös bostadsbrist, som alliansen inte vill göra något åt, medan de rödgröna lovar att fördubbla nyproduktionen av hyresrätter och slopa skatten på studentrum.

Av förklarliga skäl är Sveriges unga också angelägna om att Sverige får en bättre och mer framtidsinriktad miljö- och klimatpolitik – där har de rödgröna ett överlägset övertag.

Även i jämställdhetsfrågor har de rödgröna mycket större trovärdighet, inte minst på grund av Mona Sahlins långa och gedigna engagemang för HBT-frågor.

Jämställdheten kommer inte att fixa sig av sig självt, utan Sveriges unga tror på politikens kraft att förändra och förbättra – de har sett TCO:s Pappaindex, som visar att det kommer att dröja 51 år innan vi får ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen, med nuvarande politik.

För de många unga i storstäderna som kallar sig liberaler är det också naturligt att rösta rödgrönt. När Folkpartiet och Centerpartiet överger den rättighetsbaserade liberalismen för en väldigt snäv ekonomisk liberalism, och Centerpartiets riksdagskandidater sprider korkade YouTube-filmer om att en "platt skatt" skulle göra alla till miljonärer, växer det fram ett vänsterliberalt enagagemang som snarare handlar om hbtq-rättigheter, kosmopolitism, migrationsaktivism och integritetsfrågor.

De svenskar som är mellan 18 och 24 i dag är uppvuxna med en intensiv informationskultur där det är självklart att hela tiden ifrågasätta både politiker och massmedier. De får i allt högre utsträckning sina nyheter från bloggar, från nyhetsflöden i mobilen, och från sociala medier och de har en källkritik i ryggraden som gör att de snabbt genomskådar moderaterna när de försöker lansera sig som rättviseparti (i verkligheten har de rödgröna nästan dubbelt så mycket trovärdighet i rättvisefrågor).

Det är också på nätet de engagerar sig politiskt. Hundratals unga människor som aldrig tidigare har varit politiskt aktiva anmäler sig nu varje månad för att arbeta frivilligt för den rödgröna valkampanjen. För att ta till vara på det här engagemanget öppnar vi den här veckan för första gången ett rödgrönt valcenter i Stockholm.

Runt om i Sverige startar det spontant och självmant rödgröna grupper och nätverk – nyligen fick jag mail från en grupp i Farsta som kallar sig Rödgröna Invandrare, en oberoende rödgrön Facebook-grupp i Malmö har mer än 6 000 medlemmar och organiserar regelbundet kampanjevenemang och dörrknackningar helt på eget bevåg, Stockholmsnätverket SQ2540 har lyckats knuta till sig flera hundra unga stockholmskvinnor under ett rödgrönt paraply – många har aldrig tidigare varit aktiva i något politiskt parti.

Politik är att vilja, sade som bekant Olof Palme. Och det är väldigt tydligt vad Sveriges unga vill se i dag: en ny, rödgrön regering.

Martin Gelin
Nya medier-ansvarig för den rödgröna valkampanjen