Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

"Storebror kan se dig – överallt"

Sven Karlsson: Med den nya tekniken tar kontroll-samhället klivet in i våra hem

Det är inte bara med övervakningskameror på allmän plats som vi kartläggs. Med ny teknik förvandlas även våra hem till en övervakad teknikzon, skriver Sven Karlsson.

Franz Kafka. Aldous Huxley. George Orwell.

Alla har vi väl någon relation till dessa litterära giganter.

Mardrömsrealism. Totalitarism. Big brother. Associativa ord som berör och sänder rysningar av obehag genom kropp och själ.

Vi är övervakade och kontrollerade från födseln till dödsögonblicket. Ja, svensken är faktiskt näst mest övervakad i Europa (National privacy­ ranking, 2006). Vi har fått vänja oss vid fartkameror, datasamkörning, telefonavlyssning, apoteks­register, filmning i taxibilar, kameror i bussar och ett otal bevaknings­kameror på allmän plats.

Nu är det dags för nästa steg. Rakt in i ditt hem! Jag bor i den så kallade allmännyttan. Lunds kommuns fastighets AB (LKF) har beslutat om installation av ”komfortvärme” i ­hela lägenhetsbeståndet, vilket omfattar cirka 8000 bostäder. Syftet sägs vara att kunna påverka värmekostnaden och spara energi. Invändningarna, av olika slag, har dock ­varit många.

Om det ändå stannat vid det här. LKF påtvingar dessutom hyresgästerna en hel teknikarsenal, som inte har med värmesystemet att ­göra. Det kallas i bostadsföretagets vokabulär för ”några andra finesser”. Display – knappsatser – brandvarnare – larm – rörelsedetektorer.

Mitt hem ska alltså förvandlas till en ständigt övervakad teknikzon. Uppgifterna går direkt till Lunds kommun. Med aktiverade ­funktioner och via trådlös ­teknik kan i praktiken avläsas när jag är hemma och inte, temperaturval, energianvändning och rörelser i ­lägenheten. En kartläggning av mina vanor.

Vi hyresgäster har ingen insyn i uppgiftsinsamling, lagring och användning av dessa uppgifter. Här handlar det om systematiska kränkningar av den mest intima och privata livssfären: hemmet. Inga garantier ges mot risk för missbruk och spridning av känslig information. Heller har ingen närmare redovisning av det tekniska systemet skett.

Genomförandet är redan ”säkrat”, vilket illustreras av följande. Beslutet (från 2005) är centralistiskt även om en överenskommelse har skett ”i samråd” med hyresgästföreningen. Men denna representerar bara ­4­0–50 procent av hyresgästerna. Dessutom är långt ifrån alla medlemmar positiva. Direktiv i stället för dialog och verklig demokratisk förankring. Något som kommer till uttryck i kollektiv tvångsanslutning. Varför denna maktdemonstration? Kanske var man rädd för en störtflod av protester.

hälle värt namnet måste man juridiskt

kunna värja sig mot övervak-

ningsappa-

ratur i sin bostad

Ärendet har

gått vidare till hyresnämnden, som dock avvisade våra kritiska synpunkter och sakskäl. De handlade i korthet om ekonomi, tillförlitlighet, rättvisa och personlig integritet. Just integritetsaspekterna beaktades inte alls. Trots lägenheternas ändrade funktion och karaktär på grund av ny teknik samt upplevelser av stress, oro och vantrivsel, klassas ingreppen som ”en oväsentlig ändring av de berörda bostadslägenheterna”.

Nu är det upp till Svea hovrätt att göra en helhets­bedömning. Jag hoppas att integritetsfrågorna blir mer genomlysta och får ett större inflytande på kommande beslut.

Komfortvärmesystemet lär kosta 36 miljoner, varav en del utgörs av statliga subventioner. Dessutom debiteras varje hushåll med 25 kronor/månad.

Vi ser nu en ny trend i utbyggnaden av kontrollsamhället. Genom intrång i varje hyresgästs hem, skapas tekniska förutsättningar för både nuvarande och framtida registrerings-, kontroll- och övervakningsfunktioner.

Uppenbarligen behöver lagstiftningen på det här området skärpas, så att integritetsskyddet för den enskilde stärks.

Finns det någon lag som ger ett allmännyttigt bostadsföretag rätt att, via trådlös teknik och kabel­nätet, kontrollera sina hyresgäster utan deras uttryckliga samtycke? I ett rättssamhälle värt namnet måste man juridiskt kunna värja sig mot övervakningsapparatur i sin bostad. Det gäller även om den klassas som ”trygghetsskapande”. Till detta ska läggas att tekniken varken är efterfrågad eller beställd!

Orwells ande svävar ännu över landet Sverige, i onådens år 2007. Det har sannerligen hänt mycket sedan ”1984”!

Dagens debattör

Sven Karlsson fri skribent och samhällsdebattör, Lund

Kameror övervakar dig på bussen, i taxin, i butiken, på gatan och i krogkön. Nu är det dags för nästa steg – med ny teknisk utveckling kartläggs vi också i våra hem. Detta är en ny trend i utbyggnaden av kontrollsamhället, skriver Sven Karlsson.