Läxförbud förödande för elever som behöver stöd

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-02

Jan Björklund: Arbetarklassens barn är de stora förlorarna på vänsterns kravlösa skolpolitik

Sverige har minst läxor och prov i västvärlden. Ändå ökar klyftorna i skolan. Nu vill vänsterpartiet förbjuda läxor på grundskolan för att ”öka jämlikheten”. Naturligtvis är det helt bort i tok. Arbetarklassens barn är de stora förlorarna på vänsterns kravlösa skolpolitik.

På bara några år har klyftorna i skolan ökat dramatiskt. Var tredje barn från lågutbildade familjer klarar inte kraven till gymnasiet. Allt fler är underkända i skolans viktigaste ämnen.

I dag presenterar Rossana Dinamarca vänsterpartiets analys av problemen: det är för mycket läxor. De tycker också att skolan ställer för höga krav och att betygen därför borde avskaffas. Flera ledande socialdemokratiska riksdagsledamöter har lagt liknande förslag.

Man resonerar ungefär så här: skolan ska kompensera för sociala skillnader mellan eleverna. Några elever får inte hjälp med läxorna hemma, därför ska läxorna avskaffas.

Vid en närmare granskning faller hela tankegången. Vi har minst läxor och prov i västvärlden. Inget annat land sätter betyg senare. Ändå ökar skillnaderna mellan elever mer här än i något annat land.

Det finns en grupp elever som inte får stöd hemifrån. Ingen frågar om resultatet på det senaste provet, ingen hjälper till med läxorna. Föräldrarna misslyckades kanske själva i skolan eller saknar av något annat skäl förmågan att stötta sina barn.

Vinner de här eleverna på att också skolan är kravlös? Jag tror inte det. Skolan måste utmana dem som inte får utmaningar hemifrån och ha förväntningar på dem som inte har förväntningar på sig själva.

I stället för att avskaffa läxor och betyg ska vi hjälpa eleverna som inte får stöd hemma. När föräldrarna inte kan ge läxhjälp måste fritidshemmen gå in. Genom betyg, prov och läxor kan vi kontrollera att alla barn når skolans mål. De som inte lyckas ska få extra tid, hjälp och stöd.

Vänsterpartiet kräver statsrådsposter i en regering efter valet. Med Rossana Dinamarca som ny utbildningsminister kommer skolan tvingas tillbaka till sjuttiotalets flumpedagogik. Det skulle vara förödande för arbetarklassens barn och barnen från de slitna förorterna. Just de barn som vänstern påstår sig värna.

Jan Björklund (skolpolitisk talesman i folkpartiet)