Yngsta laguppställningen i modern tid

Jonas Morian: MP kan stjäla röster från S

Än en gång framstår Miljöpartiet som ett av de fräschaste och mest spännande inslagen i svensk politik. Inte nog med att man haft en osedvanligt öppen process när man nominerat och diskuterat förslag till språkrör och partisekreterare. När valberedningen nu föreslår Åsa Romson och Gustav Fridolin till nya språkrör och stjärnskottet Anders Wallner till partisekreterare, så är det nog den yngsta laguppställning som något riksdagsparti i modern tid stoltserat med.
 

Båda de nu föreslagna språkrören sägs stå något till vänster i sitt parti. Och det kan vara en styrka – i synnerhet när det kombineras med politiska ställningstaganden, till exempel på det arbetsmarknadspolitiska området, som av många uppfattats som höger. Miljöpartiet är i många avseenden svårplacerat på den traditionella höger/vänster-skalan, och om de nu föreslagna språkrören (som med största sannolikhet också blir valda) förmår fortsätta plocka väljare från båda de politiska blocken så kan MP vara en mycket attraktiv samarbetspartner för både alliansen och Socialdemokraterna.

Samtidigt är MP, vilket både valresultatet 2010 och uppgörelsen med regeringen om rätt till skola och vård för papperslösa flyktingar visade, ett potentiellt hot för S. Miljöpartiet lockar till sig många av de stortstadsröster socialdemokratin så desperat behöver.
 

De nu avgående språkrören, och då inte minst Maria Wetterstrand, har varit otroligt framgångsrika och populära. Det är ett tungt ansvar att axla. Det är inte troligt att vi kommer att se några omedelbara för MP positiva Romson/Fridolin-effekter i opinionssiffrorna. Men det är två mycket skarpa politiker som nu tar över rodret i Miljöpartiet och det finns skäl för strategerna i de andra partierna att fundera ordentligt över hur man ska förhålla sig till den nya MP-ledning som väljs på kongressen i maj.