Mona talar bäst till sina egna

Retorikexperten Elaine Bergqvist analyserar Sahlins tal

På onsdagen inleddes S-kongressen med ett tal av partiledaren Mona Sahlin.

Applåderna dånade och Aftonbladets retorikexpert Elaine Bergström är imponerad.

- Sahlin är bäst när hon talar till sina egna.

Elaine Bergqvist.

Det socialdemokratiska självförtroendet var på topp när Mona Sahlin introduceras med orden: Nu ska vi lyssna på Mona Sahlin, som mindre om ett år kommer att vara Sveriges statsminister.” Partiledaren inledde sitt tal med att lyfta fram stora profiler ur socialdemokraternas historia.

- Sahlin använder ethosförstärkning (trovärdighetsförstärkning). Hon utnyttjar stora personer inom socialdemokratin för att stärka sin egen trovärdighet. Ett mycket smart och effektfullt drag, säger Elaine Bergqvist.

- Att stärka partiet internt gör det svårare för alliansen att bryta ner fasaden externt. Det här är också en retorisk strategi som kan göra att hon vinner valet 2010.

Retorisk analys av Sahlins tal

Huvudbudskap:

Sahlin poängterar att socialdemokraterna skiljer sig från förr genom att de nu fokuserar på kunskap och på jobbpolitiken. Hon kör en klassisk Obama-strategi där hon uppmanar socialdemokraternas 107.000 medlemmar att vinna de cirka 7 miljoner väljarna de har att övertyga. ”Vi kommer att behöva varje person” säger Sahlin. Hon klär skattehöjningar i en positiva ord som ”investeringar”.

Andra huvudbudskap:

”Idag har vi en vassare politik för arbete för alla.”

”Vi socialdemokrater är det parti idag som har den starkaste jobbpolitiken.”

”Sverige ska konkurrera med kunskap och kompetens, inte lägre löner.”

”Vi ska investera!”

Helhetsintryck

Sahlin förmedlar värme och stärker det socialdemokratiska självförtroendet genom att i sin retorik blicka bakåt och framåt med en amerikansk framgångsterminologi. Hon kallar Sverige för ”Möjligheternas land” och pratar om en ”dröm” för Sverige: ”Möjligheternas land ligger i Norden, kanske i Sverige. Om vi vill det och är beredda att kämpa för den drömmen.”

När hon nämner alliansen går hon sakligt till attack med siffror och citat av alliansens frontpersoner. Hon värderar inte alliansen utan planterar värderingar hos andra genom saklig argumentation och analys av dagens läge: ”Så har alliansen gjort, då får man utgå från att de vill ha det så. Det vill att mer pengar ska gå till män än till kvinnor. De hade kunna gjort annorlunda, för politik är att välja!”

Kroppsspråk

Sahlin har ett mjukt kroppsspråk. Översittarposen som hon brukar ha där huvudet ligger på sned, är borta. Hon tittar på sina åhörare, inte i manus, vilket bidrar till den trovärdighet Sahlin hade idag. Det enda klassiska felet är talarstolen som tar bort en stor del av kommunikationen – kroppsspråket. Utan den hade Sahlin uppnått perfektion idag.

Återkommande ord/fraser

Sahlin har välvalda ord och meningar som väger lätt och där vissa går in i hjärtat. Om hon blir statsminister vill hon göra ”investeringar”. Ett positivt laddat ord där Reinfeldt istället hade använt ”kostnad”.

Andra ord: ”Möjligheternas land” ”arbete” ”kvinnor” ”kunskap” ”Arbetslöshetsallians”.

Hennes meningar visar att Sahlin inte bara är socialdemokraternas frontperson utan också mamma. Hon mjukar upp sitt annars hårda skal med meningar som: På det ordet vilar hela min socialdemokratiska själ och hjärta, det är det vackraste ordet jag vet efter mina barns namn – solidaritet.”

Fallgropar

Det här är det bästa talet Sahlin har hållit sedan Almedalsveckan. Sahlin är som bäst när hon talar till sina egna. Den enda fallgropen i allmänhet är att översittarretoriken kickar in när hon talar till motståndare. Idag omnämnde Sahlin sina åhörare som ”partivänner”, med samma framtoning för ickefrälsta socialdemokrater kommer Sahlin vinna valet med opinionssiffror på topp. För att vinna valet ska hon inte sänka motståndarna utan deras argument, på så sätt vinner hon deras anhängare