2007 års tuffingar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-03

Birgitta Ohlsson (fp): "Det våras för kvinnorna – vare sig gubbarna vill eller inte"

Obs! Denna bild är ett montage

Här är listan över världens skarpaste, tuffaste och mest målmedvetna kvinnliga ledare året 2007.

Revolutionens ikoner stavas inte längre Che Guevara eller Fidel Castro. Det är inte våldsamma kommunister med vansinniga politiska ideal, diktaturagenda eller blodiga upplopp i blicken som symboliserar dagens revoltörer.

Rebellerna är numera medelålders kvinnor tillika fredliga frihetsaktivister, oavsett om de är etablerade traditionella parlamentariker inom det demokratiska systemet eller står på frihetsbarrikaderna mot sitt lands diktator.

Vi skriver snart år 2008 och kan konstatera att det våras för kvinnorna i världspolitiken.

Visst är det härligt att gubbväldet börjar vittra sönder världen över. Kvinnor är inte längre några pittoreska undantag,

små käcka färgklickar på ministerfoton i ett hav av grå kostymer eller undanglömda rariteter.

De tar plats, höjer rösten och väntar inte på att bli uppbjudna utan dansar hellre ensamma eller tar initiativ själva.

Men låt er inte luras! Trots att världen är full av kloka, smarta och rappa politiska kvinnor leds samtidigt globalt bara 12 av 189 regeringar av kvinnor och endast 16,3 procent av världens parlamentariker är kvinnor med bottennoteringen sju procent i arabvärlden.

Under FN: s sextioåriga levnadstid har inte en enda dam lett organisationen och Sverige, världens mest jämställda land, har aldrig haft en kvinnlig statsminister.

Men en sak är säker: det våras för kvinnorna vare sig gubbarna vill det eller inte.

Kvinnor i topp

1. Årets På egna ben

Cristina Fernández de Kirchner

Argentinska som i höstas blev Sydamerikas andra folkvalda kvinnliga president efter Chiles Michelle Bachelet. Efterträdde maken Nestor på posten men vann på egna meriter. Advokat och tidigare senator som kallas för Argentinas svar på Hillary Clinton.

2. Årets martyr

Benazir Bhutto

Oxfordutbildad, tidigare pakistansk premiärminister som under hösten dök upp som gumman i lådan för att åter utmana landets militärdiktator president Pervez Musharraf.

Hon blev hatad av islamistiska fundamentalister men älskad av reformvänner och kvinnorättsaktivister. Den 27 december 2007 mördades hon av en självmordsbombare.

3. Årets mest stabila

Angela Merkel

Uppvuxen i forna Östtyskland och i dag tysk förbundskansler och Europas mest rutinerade ledare. Lotsar Europa vant och visionärt med naturlig pondus jämte världstoppar som USA:s pre-sident George W Bush.

4. Årets rebellikon

Aung San Suu Kyi

Bakom en vän fasad finns en stridbar tigrinna som aldrig viker en tum från det burmesiska folkets rätt till frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Den främsta nageln i ögat på Burmas militärdiktatur och har därför suttit i husarrest till och från sedan 1989. Vann valen med sitt parti National League for Democracy 1990 och belönades året efter med Nobels fredspris.

5. Årets Snart världens mäktigaste

Hillary Clinton

Senator, advokat och klassens ljus sedan barnsben. Förmodligen en av världens mest namnkunniga politiker på grund av åren som presidentfru till maken Bill. Skarp och socialt engagerad men också rutinerad med hårda nypor och duktig på att föra fram sina ståndpunkter. Vinner hon det amerikanska presidentvalet om ett år föds en maktförebild för miljoner flickor världen över.

6. Årets Jag lyckades nästan

Ségolène Royal

Senegal-född fransyska som kunde ha blivit Frankrikes första kvinnliga president. Tidigare varit minister på vida fält som miljö, familjepolitik, handikappfrågor och skola. Besegrades av Nicolas Sarkozy i den andra valomgången i det franska

presidentvalet.

7. Årets Jag levererade

Ellen Sirleaf Johnson

Blev häromåret Afrikas första folkvalda kvinnliga president genom att vinna valet i Liberia. Många liberianer var skeptiska till att den snart 70-åriga, supermeriterade före detta finansministern och samvetsfången skulle klara biffen i ett av inbördeskrig härjat land. Det gjorde hon med råge. Ekonomin börjar få fart, kvinnornas ställning har stärkts och landet är åter på kartan.

Dagens debattör

Birgitta Ohlsson

32 år, Stockholm

Utrikestalesman, riksdagsledamot (fp) och ordförande för Liberala Kvinnor.