Ett lobbyregister är tom symbolpolitik

Replik från pr-byråernas branschorganisation om att registrera ledande politikers möten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2023-05-03 | Publicerad 2023-04-27

Kravet på obligatorisk registrering känns onekligen märkligt när man precis visat att det går utmärkt att få fram den informationen redan i dag. Replik från Allan Åberg, ordförande i Precis – pr-byråernas branschorganisation.

REPLIK. Sverige behöver ett obligatoriskt lobbyregister, hävdar Markus Kallifatides och Eira Arb Zackrisson från föreningen Reformisterna, samtidigt som de lanserar sitt eget register som just listar möten som ledande politiker haft med organisationer och företag.

Kravet på obligatorisk registrering känns onekligen märkligt när man precis visat att det går utmärkt att få fram den informationen redan i dag. Men idén är inte ny.

I demokratiutredningen förs ett utförligt resonemang om lobbyregister som landar i att man avfärdar idén. Införandet av ett obligatoriskt register i Sverige är enligt utredningens uppfattning ”varken lämpligt ur ett demokratiskt hänseende eller realistiskt ur ett juridiskt perspektiv”.

Ett register av denna typ anses svårt ”att utforma på ett ändamålsmässigt sätt”.

Att registret är svårt att utforma är ingen liten, praktisk, fråga. Helt fundamentala frågor är hopplösa att besvara på ett rimligt sätt. Vem ska registreras? Vad ska registreras? Och vad ska registreringen få för konsekvenser? Gränsdragningsfrågorna blir oändliga.

Demokratiutredningen skriver till och med att ”en obligatorisk registrering är såsom vi ser det inte heller förenligt med våra grundlagar”.

Det verkligt stora problemet kopplat till politisk påverkan är risken för otillbörligt agerande, alltså korruption. Vi i Sverige är inte immuna mot korruption men vi har ett starkt regelverk som garanterar en mycket god insyn i det offentliga beslutsfattandet.

Detta regelverk måste värnas och alla former av korruption måste beivras. Men det räcker inte. Politiska beslutsfattare måste vara uppmärksamma och agera med integritet i kontakten med alla som försöker påverka dem.

Alla vi som jobbar med påverkan, rådgivare såväl som uppdragsgivare, måste agera med respekt för inte bara lagar och regler utan också för etiska principer.

Förtroendet för det politiska beslutsfattandet och den fria åsiktsbildningen gagnas inte av symbolpolitik, utan måste vila på solid rättslig grund.


Allan Åberg, ordförande i Precis – pr-byråernas branschorganisation


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln