Svagare strandskydd gynnar inte glesbygden

Slutreplik från MP om utredningen av strandskyddet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-02-09

SD vill slopa strandskyddet som en möjlighet till landsbygdsutveckling. Det skulle måhända gynna den som har råd att själv bygga en sommarstuga vid vattnet. Men att tro att uppluckringar av strandskyddet skulle lösa alla problem är kortsynt. Slutreplik från Maria Gardfjell och Elin Söderberg.

SLUTREPLIK. Det finns en stor skillnad i vårt land mellan stad och land och det är ett allvarligt problem att strukturella orättvisor leder till att allt fler flyttar från den vackra landsbygden till storstäderna.

I enlighet med Januariavtalet har strandskyddet utretts, men utredaren har helt missat att komma med förslag på nödvändig förstärkning av strandskyddet.

Miljöpartiet ser att det finns behov av lokalanpassade hänsyn. Det är skillnad på en fjällbäck och ett grävt dike. Men strandskyddet i stort får inte urholkas.

Det svenska strandskyddet är unikt i ett internationellt perspektiv. Det ger såväl boende som besökande tillgång till attraktiva miljöer längs stränderna, vilket är viktigt för Sveriges konkurrenskraft och för besöksnäringens utveckling.

Miljöpartiet ställer allmänhetens, naturens, de lokala invånarnas och verksamheternas intressen före ägarintresset.

SD vill uppenbart slopa strandskyddet som en möjlighet till landsbygdsutveckling. Det skulle måhända gynna den som har råd att själv bygga en sommarstuga vid vattnet på landsbygden. Men att tro att uppluckringar av strandskyddet skulle lösa alla problem är kortsynt.

Svensk glesbygd missgynnas i dag av ojämlika marknadsförhållanden där förutsättningarna för lån och investeringar är helt olika i glesbygd jämfört med städer.

Om alla ska ha tillgång till samhällsservice och kunna bo vart en vill så måste vi ta tag i grundproblemen i stället för att skära i allmänhetens tillgång till stränder och skyddet för den biologiska mångfalden.

När delar av storstadsbefolkningen som har råd anländer till sina villor för sin semester så kommer det inte kännas som att lättnaden av strandskyddet flyttat ‘‘makten från storstäderna till landsbygden’’, som SD skriver.

Charmen i att sitta vid sjön och njuta av en orörd natur bryts av av villor som står tomma minst åtta månader om året. Samtidigt står de ojämlika marknadsförhållandena kvar för de som vill leva sitt liv på glesbygden.


Maria Gardfjell, riksdagsledamot, vice ordförande Miljö- och jordbruksutskottet (MP)
Elin Söderberg, ordförande för Miljöpartiet i Västerbotten


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.