Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Vi är stolta lokalvårdare – ta inte jobbet ifrån oss

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-09-02

Det är oss ni debatterar om – det är vi som kallas tjänstefolk, som inte har ett riktigt jobb. Vi är tre stolta lokalvårdare som vill ha jobbet kvar.

Det känns konstigt att höra politiker säga att vi ses som tjänstefolk. Vi blir insläppta i folks hem med glädje och kramar. Vi känner stor uppskattning och stolthet att städa hos människor som behöver oss.

Det påstås att vi skulle ha dåliga löner. Ingångslönen för en helt outbildad, oerfaren person som kommer till städbranschen är 20 500 kronor. Hos oss har vi haft möjligheten att ta tjänsteledigt för studier och sedan komma tillbaka med samma fasta och trygga jobb som innan.

Det påstås av vissa politiker att vi känner oss mindervärdiga. Vi får ta ett stort ansvar när vi blir insläppta i ett hus eller en lägenhet, där våra kunder har allt de äger. Vi får tillgång till deras nycklar och larmkoder, för att de litar på oss. Hade vi känt oss mindervärdiga så hade vi inte stannat kvar. Vi har varit på samma företag i tolv, sju samt två år.

Det påstås att våra jobb är skitjobb med dålig arbetsmiljö. På vårt arbete jobbar vi ständigt med att bli bättre och vi har teambuildingaktiviteter för att skapa starkare sammanhållning och säkrare arbetssituation. Vi har arbetskläder, miljövänliga bilar, proffsig utrustning, kollektivavtal och miljödiplomering från Göteborgs stad. Hur kan man säga att vi har en dålig och oseriös arbetsmiljö?

Det påstås att vårt arbete enbart gynnar överklassen. Det är framförallt äldre och barnfamiljer vi städar hos, inga lyxvillor som vissa politiker säger. Vi känner oss trygga, glada och stolta över det jobb vi gör och speciellt att arbeta i någon annans hem. Göteborgs kommun ger våra äldre två städtimmar på tre veckor. Därför har vi väldigt många äldre kunder, den kommunala hemtjänsten räcker inte till. De äldre kommer att få det mycket sämre om rutavdraget försvinner.

Här på företaget är vi många unga och utrikesfödda, över 20 nationaliteter. Några av oss har haft det svårt med språket, men genom arbetet har vi växt, det har öppnat så många dörrar att lära sig svenska och få ett riktigt jobb.

Man kan prata om tjänstefolk, att det inte är lämpligt att städa hemma hos någon eller att vi inte har ett riktigt jobb hur länge som helst, men vi känner inte igen oss i det politikerna säger och vi älskar våra jobb. Vart ska vi ta vägen om rutavdraget försvinner?

Det gör ont när politiker och debattörer gör allt för att smutsa ner vårt hårda arbete. Men ni har fortfarande chansen att göra det rätta.

Elena Dumitrascu

Malin Eliasson

Mervi Juntunen