”Jag hade kunnat vara en av dem”

Jerzy Sarnecki tycker att bilden behöver nyanseras

Kravallerna i Gottsunda får Aftonbladets läsare att rasa.

Upprörda röster ropar på hårdare straff och fler poliser. Få sätter händelserna i ett större sammanhang.

Varför reagerar vi så starkt på nyheter som denna?

– Som man ropar får man svar, media har ett ansvar för att nyansera bilden, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Rapporteringen från kravallerna i Gottsunda har väckt en infekterad debatt i kommentarsfälten på Aftonbladet. De flesta vill att samhället tar i med hårdhandskarna och straffar våldsverkarna.

– Hårdare tag är det som behövs, blir poliserna attackerade så är det en självklarhet att dom ska ha rätt att försvara sig. Slutar dom med daltandet så kommer dessa illbattingar att lugna ner sig, hårt mot hårt, skriver en läsare.

Enstaka nyanserade röster hörs i frågan men de som försöker problematisera händelserna slås snabbt ned av arga straffivrare. Kriminologen Jerzy Sarnecki tycker inte att reaktionerna är konstiga.

– Människor reagerar med ryggmärgen på den typen av rubriker. De blir arga och rädda och undrar vad som håller på att hända med Sverige, säger Jerzy Sarnecki.

Media en del av problemet

Han är allvarligt oroad över mediebilden av ungdomarna som han tror leder till ökad kriminalitet. Amerikansk forskning visar, enligt Sarnecki, hur ungdomsbrottslingar tar till sig mediebilden av sitt agerande och förstärker det.

– Det här är ungdomar som har en mycket oklar uppfattning om sitt agerande. De får en formulerad mening med vad de håller på med genom media. Framställs de som mycket farliga så konstruerar de den bilden av sig själva, säger Sarnecki.

”Kortsiktig lösning”

Han tror även att läsarreaktionerna drivs av en överhettad mediebild av händelserna. Utanför förorterna reagerar folk instinktivt med att tycka att "de här ungdomarna gör oss illa", tror han.

– Folk vet inte hur det ser ut i förorten. Får de den här typen av löpsedlar levererade blir de förbannade. Man tänker inte längre utan vill hämnas och ge ungdomarna stryk.

Forskningen visar att hårdare straff oftast är en kortsiktig lösning, enligt Sarnecki. Fler poliser tror han kan vara en del av receptet. Men viktigast är att öppna för dialog med ungdomarna.

– Den långsiktiga lösningen är få bukt med integrationspolitiken. Många nyanlända lever i utanförskap och misär. Vissa får vänta i sju år på jobb, och det är inte acceptabelt.

"Det hade kunnat vara jag"

Sarnecki kom själv till Sverige som invandrare 1969. Hans föräldrar fick omedelbart arbete och han själv studerade på universitetet.

– Hade vi fått vänta i sju år på jobb och sysselsättning hade jag kunnat vara en av Gottsunda-ungdomarna, säger han.

Han är rädd för att reaktionerna kommer att leda till en förskjutning i opinionen. Politiker tenderar att lyssna till människors rädslor, enligt Sarnecki.

– Man spelar mörka krafter i händerna om man inte lyfter frågan till en samhällelig nivå. Läsarnas reaktioner är adekvata gentemot det budskap som ges.