Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Stoppa EU:s flyttcirkus

”Skrämmande stora utsläpp av koldioxid”

Långtradarna lastas Varje månad transporteras material och underlag på ett 20-tal långtradare de 40 milen mellan Bryssel och Strasbourg, en flyttcirkus som borde stoppas, skriver Ulf Holm.

Rädda klimatet – stoppa EU:s flyttcirkus mellan Bryssel och Strasbourg.

Som EU-parlamentariker samlade Cecilia Malmström (fp) in en miljon namn mot denna klimatvidriga flytt – nu är hon EU-minister och knäpp tyst, skriver riksdagsledamoten och tidigare EU-parlamentarikern Ulf Holm (mp).

EU-minister

Cecilia Malmström (fp) har chansen att i en riksdagsdebatt i dag ge nytt besked för att stoppa EU-parlamentets klimatvidriga flyttcirkus mellan Bryssel och Strasbourg.

Som EU-parlamentariker startade Malmström en namninsamling som över en miljon EU-medborgare skrev under. Som minister i regeringen har kritiken tystnat totalt. Varken hon eller statsministern vill lyfta frågan på något EU-toppmöte. Detta är anmärkningsvärt.

I EU-parlamentet sitter 785 ledamöter från EU:s 27 medlemsländer. De har möteslokaler dels i huvudkontoret i Bryssel, Belgien, dels i Strasbourg, Frankrike. På båda ställena finns nybyggda kontor för mångmiljardbelopp. Huvudsakligen används lokalerna i Bryssel tre veckor i månaden, sedan åker alla till Strasbourg en vecka i månaden för ett fyradagarsmöte.

Flyttcirkusen

är en makalös misshushållning med ekonomiska resurser. En gång i månaden transporteras 3 000 ledamöter, EU-kommissionärer, tjänstemän, journalister, tolkar, översättare och assistenter. Till detta kommer material och underlag som vardera vägen fyller ett 20-tal långtradare. Detta kostar skattebetalarna minst två miljarder kronor per år.
Varje månad transporteras 3 000 ledamöter, EU-kommissionärer, tjänstemän, journalister, tolkar, översättare, assistenter och material som fyller ett 20-tal långtradare

Gröna Gruppen i EU-parlamentet har låtit The Stockholm Environmental Institute vid York-universitetet studera resornas klimatpåverkan. Resultatet är skrämmande. Flyttcirkusen genererar 20 000–30 000 ton koldioxidutsläpp per år. Det är lika mycket som 13 000 turochreturresor med flyg över Atlanten eller vad 4 000 genomsnittshushåll i London producerar per år.

EU:s toppmöte

i mars satte upp mål för en minskning av koldioxidutsläppen. Det är uppenbart för alla att parlamentets flyttcirkus inte är förenlig med klimatmålen. Det innebär att trovärdigheten skadas när EU-parlamentet uttalar sitt stöd för bättre miljölagstiftning.

Vid ett tillfälle beslutade EU-parlamentet att bara genomföra elva sessioner per år i Strasbourg jämfört med de vanliga tolv. Det slutade med att Frankrike drog EU-parlamentet inför EG-domstolen för fördragsbrott, en strid som Frankrike också vann. Det är därför nödvändigt att ministerrådet ändrar EU:s fördrag. Därmed blir också EU-parlamentets mötesplats en fråga för den svenska EU-ministern, regeringen och riksdagen.

När Cecilia Malmström

var EU-parlamentariker agerade hon för att det skulle bli ett slut på parlamentets slöseri med pengar på vägen Bryssel–Strasbourg. Nu när hon sitter som EU-minister är det tyst. Regeringens ambition om att tillhöra kärnan i EU betyder uppenbarligen att det är munkavle på att kritisera och lägga förslag på ändringar. Det måste vara ett slut på regeringens tystnad. Det är dags att Sverige i EU kräver ett stopp för parlamentets flyttcirkus och höga klimatpåverkan.

Dagens debattör