Det kan inte vara ok att leva olagligt i Sverige

Slutreplik från Kristina Edlund om behovet av anmälningsplikt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-10-17

Jag är övertygad om att Kommunals medlemmar också är bekymrade över samhällsutvecklingen och vill att alla som lever här gör det på lagliga grunder. Slutreplik från Kristina Edlund, Socialdemokraterna.

SLUTREPLIK. Vi måste inse att vi tyvärr inte har koll på vilka som vistas i Sverige. Jag är övertygad om att Kommunals medlemmar också är bekymrade över samhällsutvecklingen och vill att alla som lever här gör det på lagliga grunder.

 

För att undvika misstolkningar passar jag på att återupprepa att personal inom skola, förskola och omsorgsyrken inte ska behöva anmäla elever och omsorgstagare, även om det visar sig att personerna befinner sig i Sverige utan tillstånd. Det är möjligt att fler yrkesgrupper kan behöva undantas.

Samtidigt finns andra yrken inom det offentliga som behöver omfattas av anmälningsplikt, det vill säga, att man anmäler till polisen och Migrationsverket när det uppdagas att personer vistas i Sverige utan att ha rätt till det. 

 

Ert argument om att vi skulle ”jaga dem som har det sämst i samhället” är svårt att förstå.

Tycker ni som företrädare för ett stort fackförbund att det är okej att människor lever olagligt i Sverige?

Den som har fått sin sak prövad inom den svenska rättsstaten behöver rätta sig efter beslutet. Ett avslag innebär att man ska lämna landet. Jag förstår ärligt talat inte varför detta anses så kontroversiellt.

Det går inte att skaffa sig ett anständigt liv om man saknar personnummer, ett giltigt hyreskontrakt eller ett vitt jobb. Självklart göder det i sin tur både fusk och kriminalitet.

 

Jag är ingen anhängare av den SD-stödda regeringen, men jag tycker inte att man ska avfärda ett lagförslag som ännu inte är klart. När den dagen kommer är det dags för min kommun att uttala sig som remissinstans.

Jag kommer inte ställa mig bakom en lag som är auktoritär eller som skapar onödig etisk stress hos samhällsbärande välfärdsyrken.

 

Era medlemmar vill också se ordning och reda. Jag jobbar nära olika LO-fack, däribland Kommunal. Vi behöver bekämpa skuggsamhället tillsammans, även ur ett fackligt perspektiv. 

Jag delar bilden av att vi behöver ta tillbaka mer av välfärden i offentlig regi. Men att tro att det skulle vara den stora lösningen för att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten är orealistiskt.


Kristina Edlund, kommunstyrelsens ordförande, Linköping (S)

 

Häng med i debatten och kommentera artikeln – gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.