Så ska sossarna ta sig ur svackan

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-13

Debattören: Socialdemokraterna måste attrahera storstadsväljarna

Valet står för dörren och i dag har socialdemokratins mäktigaste forum, verkställande utskottet, möte. Socialdemokraterna ser ut att ha misslyckats med att såväl mobilisera kärnväljarna som att attrahera storstadsväljarna. Partiet står och stampar på 30 procent och söker sig fram valhänt, i en tillsynes ljum valrörelse.

Vad göra? Sökandet efter något som kan få samma effekt som maxtaxan hade för Göran Persson valet 1998 pågår för fullt.

Det är dock ett annat läge idag. Kraven på socialdemokratin vad gäller budgetdisciplin kommer från höger via Anders Borg. Kraven på samordning kommer inte från ett frustrerat LO och en bångstyrig riksdagsgrupp utan från Miljöpartiet och Vänstern. De vill inte sällan olika saker och kör sitt eget race.

Hur ser då ett S-initiativ ut som kan lyckas med reptricket att både engagera de egna och medelklassväljarna i storstäderna? Det kan troligen inte innehålla stora satsningar som riskerar trovärdigheten i grenen "ekonomi, ordning och reda" och det kan inte vara förslag som Alliansen kan tycka är acceptabla. Det måste skapa kontrast gentemot alliansen och öka valtemperaturen rejält. Det måste överaska. Det är förstås svårt men ändå - det måste fram om socialdemokratin skall kunna vända utvecklingen.

Det är i huvudsak tre frågor som dominerar dagordningen hittills denna valrörelse och det är "vård, omsorg och skola", "jobben" och förtroendefrågan mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt.

Min bild är att jobbfrågan är förlorad sedan en lång tid för socialdemokratin. Förslagen från Socialdemokraterna saknar konkretion om vilka nya jobb som skall komma och framförallt så har socialdemokratin inte skaffat sig en trovärdig arbetslinje. Kritiken mot Alliansens arbetslinje är i huvudsak den samma som valet 2006. Även om de flesta glömmer att Göran Persson var den som inledde reformarbetet med sjukförsäkringen och fick kraftig kritik av Fredrik Reinfeldt.

Vården och omsorgen är det område som förnyats mest inom socialdemokratin i synen på bland annat vinst och valfrihet men det är inget som ger poänger när man är två på bollen – och särskilt inte när Vänsterpartiet vägrar delta.

I förtroendefrågan handlar mycket om Mona Sahlin och visst går det sämre och sämre i förtroende frågan, men minst lika viktigt är att det går bättre och bättre för Fredrik Reinfeldt. Mona Sahlin måste inte bara öka sitt förtroende utan Fredrik Reinfeldt måste göra misstag på upploppet av valrörelsen.

Med tanke på detta mycket låsta läge så tror jag vi kommer att se allt mer små initiativ, men inga nya "maxtaxor" som kan vända valvinden för socialdemokratin. Utrymmet är för litet för att kunna spela högt och riskera tappa ännu mer förtroende i ekonomi och allmänt ledarskapsförtroende.

Verkställande utskottet måste diskutera läget som det är, det vill säga att Socialdemokraterna hittills har misslyckats med att såväl mobilisera och engagera kärnväljarna som att attrahera storstadsväljarna. Partiet befinner sig i helt ny terräng valet 2010 och agerar som man saknar både karta och kompass för att hitta hem till de 40 procenten och regeringsställning tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Därför är dagens möte särskilt viktigt om utvecklingen skall kunna vändas.

Hans Dahlgren,

Tidigare chef för det politiska stödet i riksdagen för såväl Mona Sahlin som Göran Persson