Därför är studentaffischen inte kul

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-10-12

I veckan blåste det kring juridiska föreningen i Stockholm. En herrmiddag på fakulteten marknadsfördes med en plansch på en halvnaken brud och en fjärrkontroll med kommandon som ”strippa” på. Humor eller sexism? En professor på institutionen avfärdade det som ironi.

Detta är bara ett av flera exempel den senaste tiden inom högskoleväsendet som fått Sofia Karlsson, ordförande i Sveriges förenade studentkårer att gå i taket.

Det är illa ställt på högskolan, skriver hon på Aftonbladet Debatt i dag.

humor eller sexism? Så här bjuder juristerna på herrmiddag, en plansch som kritiseras hårt av skribenten Sofia Karlsson.  En del undrar om jag inte har någon humor. Jo, det har jag, men förtryck och sexism är aldrig kul , skriver hon.

Jag fick vara med i tv och tidningar i början av veckan. Uttala mig om en sexistisk plansch från Juridiska föreningen i Stockholm. Jag har fått en del reaktioner på mina uttalande. Framförallt är det en del som undrar om jag inte har någon humor. Jo, det har jag, men förtryck och sexism är aldrig kul.

I mitt arbete som ordförande för Sveriges förenade studentkårer (SFS) stöter jag ofta på exempel på hur illa ställt det är i den svenska högskolan.

Alltifrån sexistiska sångböcker till studenter som utsätts för grova sexuella trakasserier.

Undervisningen på de flesta håll inom högskolan är enkelspårig. Att bara utgå från den rådande manliga normen, där genusperspektiv eller andra perspektiv knappt syns till ger en dålig undervisningskvalitet.

Detta leder till att många lärare, läkare, samhällsvetare, ingenjörer, socionomer, jurister kommer ut från högskolan till ett yrkesliv med en undermålig utbildning. Ofta utan att veta om det. På så vis drabbar en högskola utan jämställdhet hela samhället. Högskolan är i högsta grad delaktig i att cementera de konservativa, förtyckande strukturer som finns överallt.

Högskolan är inte en egen värld som står fri med en objektiv syn på verkligheten.

Jag är feminist och student. Jag vill vara med och förändra högskolan från den patriarkala högborgen den är i dag till en jämställd och rättvis högskola där olikheter tillåts och uppmuntras. Jag vet att jag inte är ensam.

Det finns många fler än jag som tycker att det är uselt att endast 14 procent av landets professorer är kvinnor. Som skräms över undersökningar som visar att upp till 30 procent av de kvinnliga studenterna har blivit utsatta för sexuella trakasserier. Det är dags att vi som är för en förändring tar ton och plats i högskolan.

Planschen för en herrmiddag som Juridiska föreningen i Stockholm satte upp i förra veckan, verkade vid första anblicken inte värre än mycket annat jag har sett och hört. När jag såg den blev jag bara trött. Jaha, tänkte jag.

Ännu en gång. När vi trodde att vi hade kommit längre än så här i jämställdhetsarbetet. En dag efter att planscherna beordrats ner av prefekten vid juridiska institutionen går en professor från samma institution ut och försvarar planscherna. Kallar det studentikost skämt och ironi över en förlegad kvinnosyn. Då blev jag riktigt förbannad. Herr professors uttalande blottar mer än en oerhört dålig känsla för humor, utan det speglar också en attityd som finns inom hela högskolevärlden. En attityd som skrämmer.

Det är många som håller med professorn och som inte förstår oss som har invändningar mot affischen. De kallar oss som har invändningar för opportunister. Att vi bara försöker vara politiskt korrekta. Skitsnack säger jag. Min ilska är på riktigt och högst befogad! Situationen är allvarlig för det som vi önskar var en förlegad kvinnosyn lever kvar och påverkar vår vardag. Till exempel har vi idag ett domstolsväsende som förstår och sätter mer tilltro till misshandlande män än våldtagna kvinnor – i skenet av detta blir inte sexistiska affischer särskilt roliga.

Högskolan har länge haft som uppgift att arbeta med jämställdhet. Men ännu så länge är det mesta bara fina ord från regeringens propositioner eller från dammiga jämställdhetsplaner som ingen läser. SFS medlemskårer har därför gett oss i uppdrag att arbeta extra hårt för en jämställd högskola.

SFS vill stödja de studenter, studentkårer, Studenthälsor, lärare, rektorer, högskolepersonal som trots allt gör stordåd när de påtalar brister och verkställer beslut från jämställdhetsplaner.

Än finns det hopp för den svenska högskolan. Tillsammans kan vi krossa den förtryckande patriarkala högborgen! Stå på er!

Under hösten reser Sofia Karlsson och SFS vice ordförande Jimmy Magnusson runt bland Sveriges studentkårer och diskuterar jämställdhet inom högskolan.

Sofia Karlsson , Ordförande Sveriges förenade studentkårer