"Jag har inte ändrat personlighet"

Mona Sahlin svarar läsarna

På torsdag är Mona Sahlin tung gäst i programmet Korseld. Redan i dag svarar hon Aftonbladets läsare på några av alla frågor som rasat in till redaktionen.

Aftonbladet bad under onsdagen läsarna skicka in sina skarpaste frågor till socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin. Intresset visade sig vara enormt. Över 150 frågor i alla kategorier trillade in i kommentarsfälten. Många ville ha personliga svar av privat karaktär men de flesta ville veta mer om socialdemokraternas nya politik och om hur Sahlin ser på rollen som ny statsminister. I programmet Korseld svarar hon på några av alla frågor, men långt ifrån alla. Här kommer ett axplock av alla de frågor som inte fick plats.

Utförsäljningen av allt mer offentliga angelägenheter speciellt inom vård och omsorg minskar dagligen möjligheterna för framtida politiker att påverka dessa. Vad tänker ni göra om ni vinner valet åt detta med skattemedel som lämnar landet i privata fickor?

Mona Sahlin: Det finns något som heter fri etableringsrätt där privata vårdbolag har rätt att etablera sig  för skattepengar varhelst de vill. Om vi rödgröna vinner valet så tar vi bort den rätten. För vård måste ges efter behov och aldrig någonsin efter plånbok. Privata vårdgivare ska finnas men de måste ha samma krav på vårdkvalitet och innehåll som den offentliga vården. Det är skatten som ska stå för finansieringen - inte privata försäkringar

Hej Mona, jag minns dig från förr. Då var du känd för att vara mycket pedagogisk. Du pratade så att alla förstod. Denna egenskap har jag inte sett mycket av sen du blev partiledare. Varför?

Mona Sahlin: Jag har inte ändrat personlighet under de här 30 åren men jag har blivit 30 år mer erfaren och det är jag säker på är till nytta för mig som den ledare jag är idag. Jag tror kanske att den som ställde frågan också uttrycker sig annorlunda och kanske till och med ser annorlunda ut än vad han gjorde för länge sen. Precis som jag gör.

Jag är pensionär och trodde att jag skulle få det hyfsat ekonomiskt om jag arbetade hårt och mycket övertid fram till 65 år. Jag har det ganska bra och är frisk, det viktigaste av allt. Men långt ifrån alla har det så. Min fråga är tänker du medverka till att återställa vår rätt till samma skatt som de arbetande har?

Mona Sahlin: Ja det tänker vi. Det är oanständigt att den som arbetat i hela sitt liv ska betala - som det är nu - mer än 1000 kr mer i skatt än den som jobbar. Vinner vi valet kommer vi steg för steg att ta bort den orättvisan.

Det ska bli högre skatter för att göra samhället rättvisare. Vem är det som ska betala dessa högre skatter? Ni har gått ut med att dom som tjänar över en miljon, men den gruppen måste vara försvinnande liten. Ni vill inte heller ta bort befintliga jobbskatteavdrag. Men vem ska då betala och hur? Högre bensinskatt, högre moms, fastighetsskatt?

Mona Sahlin: När vi lägger vårt budgetförslag i början på oktober så kommer det att finnas tydliga räkneexempel. Det jag kan säga nu är att vi vill höja skatten framför allt för de som har de höga inkomsterna. Det gäller dem har förmögenheter och lön på över en miljon och de som bor i de riktigt stora dyra villorna i många av våra kranskommuner, inte minst i Stockholm. De måste få vara med och bidra mer. Vi kommer också att säga nej till delar av jobbskatteavdraget - hur mycket och hur det kommer att påverka - det få man se den 6 oktober när vi lägger vår budget. Men krisen i välfärden är så stor att man inte nu kan säga nej till att höja skatterna.

Vad innebär det egentligen att vara socialdemokrat i dag?

Mona Sahlin: Socialdemokratin är en frihetsrörelse som vet att om den delas av alla så blir den starkare. Socialdemokratin vill använda politik för att utjämna orättvisor och ojämlikheter mellan kvinnor och män, de som har jobb och de som inte har jobb, mellan Norrland och Stockholm och mycket annat.

I Korseld svarar Sahlin på fler frågor från läsarna. Hon svarar också på om hon skulle kunna tänka sig att vara hemmafru om hon fick gifta sig med Bruce Springsteen och mycket annat.