Kyrkan har sagt ja till kärleken

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-22

Elin Grelsson om en kyrka som är unik i världen

Elin Grelssons text är ett inlägg i debatten om homoäktenskap.

Idag togs beslutet. Från och med den 1 november i år är det möjligt för samkönade par att ingå äktenskap i kyrkan. Det är en seger. Inte bara för HBT-rörelsen, utan också för kyrkan och samhället.

Min tro på Gud har alltid funnits med mig. Mer eller mindre närvarande har den kristna tron påverkat mitt liv. Som drömmen om ett kyrkligt bröllop, att vigas inför Gud. Den drömmen har jag alltid haft.

Men någonting grumlades i den drömmen, när jag insåg att jag inte fick bekräfta min kärlek i kyrkan till vilken människa som helst. Jag, som älskade och attraherades av människor av båda könen, hade ändå bara rätt till kyrkorummet och den kristna vigseln om det var någon av motsatt kön som jag gifte mig med.

Den insikten blev en kamp mellan mig och min tro. Hur kan man tillskriva sig en tro, som samtidigt utestänger en? Hur kan man vilja bli medlem i ett religiöst samfund, som samtidigt påpekar att vissa aspekter i den man är inte är okej?

Jag tror på en Gud som älskar människan som hon är och vars kärleksbudskap är det centrala. Jag tror på den Jesus som stod på de svagas och utstöttas sida. En Jesus som ständigt befann sig utanför normen och ifrågasatte makten.

Jag har samtidigt delat samma tro med människor som ansåg att jag syndade och som ville utestänga mig på grund av vem jag var. Jag var medlem i en kyrka som gjorde skillnad på grund av sexuell läggning.

Den konflikt, i mig själv och med kyrkan, som jag har upplevt är jag inte ensam om. Det beslut som idag har tagits på Kyrkomötet har varit på grund av en lång och hård kamp.

Såväl inom kyrkan, som utanför, har frågan stötts och blötts. Många är de kämpar som idag förtjänar en stor eloge för deras outtröttliga arbete för att samkönade äktenskap i kyrkan ska bli en realitet.

Det här beslutet gör Svenska Kyrkan till unik i sitt slag. Det saknar motstycke i världen. Man har inte bara öppnat upp kyrkan för den form av kärlek som varken samhället eller religiösa samfund har accepterat till fullo än. Man har också tydligt visat vilken sorts tro man vill ha och vad man står för. En öppen, liberal kyrka i samtiden. En kyrka som på allvar förkunnar det kristna budskapet om kärlek. En kyrka som, precis som Jesus, ställer sig på samma sida som de utanför normen och välkomnar dem.

Striden är naturligtvis inte över. Mycket kritik kommer att riktas mot det här beslutet. Det finns präster som inte kan tänka sig att viga samkönade par och missnöjda röster inom kyrkan. Likaså finns det många utanför kyrkan som inte vill se äktenskap för alla.

Men ett viktigt steg har tagits idag. Kyrkan har sagt ja till kärleken.

Elin Grelsson, frilansskribent