Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Gör det enklare att pendla inom Norden

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-06-14

S: Låt en gränshinderombudsman hjälpa dem som bor i ett land och arbetar i ett annat

I dag debatterar vi i riksdagen det nordiska samarbetet. Samarbetet har en stark ställning och förankring i Sverige. De nordiska länderna har en gemensam historia som vilar på ömsesidiga värderingar om demokrati och rättvisa. Det spänner över alla samhällsområden och är på många sätt unikt i världen. Norden som region, med våra 25 miljoner invånare, är bland de 15 största ekonomierna i världen och tillsammans en ekonomisk kraft globalt.

Föreningen Norden gjorde en undersökning som visade på att hälften av svenskarna kan tänka sig att bo i ett annat nordiskt land i framtiden. Unga svenskar ser det lika naturligt att arbeta i Norge under en period som att flytta till en annan stad i Sverige efter studenten. Detta är ett tydligt och väldigt positivt tecken på hur långt den nordiska integrationen gått.

Det finns dock fortfarande många gränshinder kvar att lösa för att ytterligare öka integrationen mellan våra länder. Genom att underlätta för arbetspendling kan fler personer få jobb och arbetslivserfarenhet som sedan kan hjälpa dem att få ett arbete på hemmaplan. Ökad rörlighet skapar fler arbetstillfällen och stärker vårt nordiska samarbete. Det politiska samarbetet i Nordiska rådet har fått ett mindre utrymme och den nordiska integrationen drivs nu främst på av individer och företag. Vi i Socialdemokraterna vill öka takten på arbetet för att skapa en verkligt fri arbetsmarknad inom Norden.

De som i dag arbetspendlar inom Norden vet att det finns problem när det gäller lagar och regler. Medborgare och kommuner stöter ständig på problem när det gäller exempelvis skatter, bolån och transporter över gränserna. Byggarbetare som gränspendlar och råkar ut för arbetsplatsolyckor har inte sällan problem när det gäller rehabiliteringsperioden. När det uppstår problem finns det i dag inte någon ansvarig myndighetsperson att vända sig till. Vi Socialdemokrater vill därför verka för att det tillsätts en Gränshindersombudsman. Denna ombudsman ska finnas till hands och hjälpa de som hamnat i kläm mellan två länders regelverk.

Vi står nu inför stora globala utmaningar där klimatförändringen är den största. Norden har, genom sitt unika samarbete, möjligheten att bli en världsledande aktör när det gäller satsningar på miljön. Genom gemensamma strategier för att öka de förnybara energikällorna kan vi i Norden som region bli världsledande inom utvecklingen av miljöteknik. Vi måste, både som land och region, återta ambitionen att ligga i framkant och leda omställningen till ett klimatneutralt samhälle.

Norden är rikt på mineraler och skog som vi exporterar samt på vattendrag som ger oss energi. Det finns i dag en stor outnyttjad tillväxtpotential när det gäller ett klimatsmart användande av dessa resurser. Gruvnäringen på den svenska och finska sidan växer kraftigt och vi har en stor efterfrågan på kompetent arbetskraft. Genom att börja föra en aktiv samarbetspolitik kommer vi i framtiden skapa fler högkvalificerade arbetstillfällen inom detta område. Vi i Socialdemokraterna vill se ett Norden som bygger på framtidens jobb där kunskap och klimat står i centrum. Då får inte våra länders olika regelverk bromsa.

Vi i Socialdemokraterna har genom alla tider värderat det nordiska samarbetet högt. Vi har allt att vinna på att detta samarbete växer sig starkare. Genom en aktiv politik för en bättre samverkan kan vi se till att Norden även i framtiden kommer stå väl rustat i den globala konkurrensen.

Karin Åström (S)

Ordförande för Nordiska rådets svenska delegation

Följ ämnen i artikeln