Ingen verktygslåda för att vinna valet

Efter gårdagens dystra opinionssiffror var manegen krattad för att den socialdemokratiska kriskommissionen skulle peka på vad som gått snett de senaste valen, och hur den mödosamma vägen tillbaks för S såg ut. Och nog ansträngde sig de huvudansvariga Anna Johansson, Ardalan Shekarabi och de andra att inge hopp och framåtanda, men läget är uppenbarligen väldigt tufft för socialdemokratin just nu.

Politik handlar om trovärdighet, och kommissionen konstaterar i sin rapport att socialdemokraternas förlorade trovärdighet i jobbfrågan är den viktigaste enskilda förklaringen till de dåliga valresultaten på senare år. Men även på flera andra politikområden sägs trovärdigheten ha fallit. Detta i kombination med föröande usla förtroendesiffror för Mona Sahlin kunde inte gärna bädda för annat än valförlust.

Så vad måste då till för att bryta denna negativa trend? Kriskommissionen menar att sysselsättningsfrågan bör stå i centrum och att partiet ska ta fram ett trovärdigt program för fler jobb.

Samtidigt ska Sveriges konkurrenskraft skärpas och arbetsmarknaden bli mer rörlig och flexibel – bland annat genom att a-kassan föreslås bli mer av en omställningsförsäkring.

Inte hjärnkirurgi direkt, men väl så viktiga saker för S att ta till sig av.

I sammanhanget finns det skäl att uppmärksamma vad Lars Stjernkvist och Agneta Karlsson, före detta partisekreterare respektive biträdande partisekreterare, skriver i partiorganet Aktuellt i Politiken:

”Socialdemokraterna måste överge en arbetsmarknadspolitik som bygger mer på sysselsättning än kompetenshöjning”.

Mer anmärkningsvärt är att kriskommisionen öppnar för framtida skattehöjningar. Det kan absolut finnas skäl att kritisera fördelningsprofilen i de jobbskatteavdrag som alliansregeringen genomfört, men faktum är ju att människor upplevt att dessa gett mer pengar i plånboken. Ska socialdemokraterna gå till val på skattehöjningar så måste nog dessa föregås av just sådana breda, blocköverskridande uppgörelser som kommissionen förespråkar.

Många kommentarer från högerhåll om det innehåll i rapporten som läckte ut i förväg, målade upp bilden av att socialdemokratin nu går till vänster. Det är bristfällig förenkling. Man kan förvisso ha synpunkter på enskildheter i vad de drygt 50 personer som varit inblandade i rapporternas olika delar skriver – men det är viktigt att komma ihåg att detta inte är något färdigt politiskt program. Det är, som det betonades på pressträffen i dag, heller ingen verktygslåda för att vinna valet 2014.

Däremot är kriskommissionens rapport en utmaning för den kommande partikongressen och den nya partiledningen. Vad man gjort är att peka ut ett antal problemområden och gett olika förslag på lösningar. Vad socialdemokratin väljer att göra med detta är fortfarande en öppen fråga. Det är värt att komma ihåg att inget av det som nu presenterats ännu har blivit föremål för prövning av partiets medlemmar.

Jag tycker att kriskommissionen lagt en god grund. Vad som nu måste till är politiskt mod och handlingskraft från socialdemokratin.