Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Elever måste kunna överklaga betygen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-04-07

Debattören: Lärare gör ofta godtyckliga bedömningar

Externa examinatorer skulle garantera att det är kunskaperna som eleven visar som är det som bedöms och inte andra faktorer, skriver debattören.

DEBATT. I en artikel i Aftonbladet uppmärksammas det att tre elever lämnade in samma uppgift med samma svar och två av dem hade samma lärare, ändå fick de helt olika betyg. En av eleverna fick betyget B, en annan fick betyget C och den tredje fick betyget D.

Alla elever ska få en likvärdig och rättssäker betygssättning, ett betyg ska aldrig sättas utifrån vem du är, var du kommer ifrån eller vad du heter. Uppgifterna från Aftonbladet i dag bevisar att verkligheten är en helt annan. Lärare gör ofta godtyckliga bedömningar som är allt annat än likvärdiga och rättssäkra.  Här är tre förslag som skulle åtgärda detta:

Betygssättning är en myndighetsutövning gentemot en elev, det är också den enda myndighetsutövningen i Sverige som inte går att överklaga. Alla kan till exempel överklaga bedömningen av en uppkörning men ingen kan överklaga sitt betyg. Att kunna överklaga sina betyg garanterar alla elever en rättssäker skolgång och bör vara en självklarhet

Externa examinatorer skulle garantera att det är kunskaperna som eleven visar som är det som bedöms och inte andra faktorer. Lärare sätter alltför ofta betyg utifrån faktorer som inte ska bedömas även om det är medvetet eller omedvetet riskerar det både likvärdigheten och rättssäkerheten för varje elev.

Nationella prov är ett bra sätt att utvärdera elevers förmågor gentemot de nationella kunskapskraven. Om även de skulle rättas av en extern examinator skulle de garantera en objektiv kunskapsmätning gentemot de nationella kunskapskraven. Fler nationella prov skulle innebära att alla elever får fler chanser till en objektiv kunskapsprövning.

Politiker på både vänster och högersidan har väntat alltför länge med att göra något åt denna problematik. Moderat Skolungdom har länge pratat om att elever inte fått en rättssäker och jämbördig bedömning har varit ett faktum i flera år och uppgifterna i dag belyser det mer än någonsin.

Elever behöver externa examinatorer, möjlighet att överklaga sina betyg och fler nationella prov mer än någonsin förut. Om alla elever ska garanteras en likvärdig utbildning måste förändring ske nu. I dag bedöms elever utifrån vilka de är istället för vilka kunskaper de besitter. Politiker kan inte längre ignorera att dagens skola inte en kan garantera att alla elever är lika in för en myndighetsutövning.

Christopher Rydaeus

Riksordförande för Moderat Skolungdom

Aftonbladet
Debatt

Följ ämnen i artikeln