Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Grön ungdom: Riksdagslönerna borde sänkas – inte höjas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2012-10-11

För stora löneklyftor mellan väljare och valda gör demokratin sämre

Björn Lindgren, ett av två språkrör för Grön ungdom.

Så var det dags igen. Riksdagsledamöterna höjer i år sina egna löner med 1 300 kronor – till 58 300 kronor i månaden. Utöver det tillkommer ersättningar för ytterligare uppdrag. Det är på tok för mycket.

Lönerna borde istället sänkas rejält.

Riksdagen tar utomordentligt viktiga beslut som påverkar framtiden för hela vårt land – och ibland även hela världen. För att besluten ska bli kloka och förankrade i den verklighet som människor lever i är det viktigt med god representativitet. Riksdagsledamöterna bör ha olika åldrar, vara från olika delar av landet och världen, ha olika kön, livsåskådning, sexualitet mm. Dessutom är det viktigt med olika klass- och utbildningsbakgrund.

Precis som en hög utbildning är en tillgång är erfarenheten av att ha varit arbetslös, sjukskriven eller i desperat jakt efter bostad viktig för en riksdagsledamot. När många ledamöter sitter i riksdagen alldeles för länge, med en alldeles för hög lön, riskerar de att tappa kontakten med verkligheten många i vårt land lever i. Om arbetslöshet, sjukskrivning och fattigdom bara är något man läser om i tidningen blir det svårare att ta beslut som tar hänsyn till de människor som dagligen möter dessa problem.

Visst är det rimligt att riksdagsledamöternas löner är höga. Uppdraget innebär mycket press och arbetstimmarna är ofta många och sena. Det ska också synas på lönekontot. Men säg att ledamöterna får 20 000 kronor mindre i månaden – då har de fortfarande en lön på 38 000 kronor, vilket är långt mycket mer än vad medelsvensken tjänar.

De demokratiska skälen är de viktigaste, men det finns även pengar att spara. 349 ledamöter som får 20 000 mindre i månaden innebär en del pengar som istället kan läggas på bättre välfärd. Även om det naturligtvis är en liten del av hela statsbudgeten är det inte summor att helt vifta bort.

Vissa kommer säkert invända att det krävs höga riksdagsarvoden för att människor ska vilja kandidera till riksdagen. Min syn på den saken är att jag vill bli representerad av politiker som har valt den banan för att de vill förbättra samhället – inte för att lönen är fet.

Björn Lindgren

Språkrör Grön Ungdom

Följ ämnen i artikeln