Barnen mår inte bättre om jag skippar nubben

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-12-18

Debattören: ”Vit jul” är en verkningslös kampanj för de redan invigda

De som har riktiga problem med alkohol kommer inte att låta bli alkoholen för att grannfamiljen hoppar över nubben, skriver debattören.

DEBATT. När jag säger att jag vill ha en vit jul för barnens skull så menar jag att jag vill ha snö för att mina barn ska kunna åka pulka och inte spela Xbox hela jullovet. När nykterhetsrörelsen säger att de vill ha en vit jul för barnens skull så är det en del av deras moraliserande kampanj som skuldbelägger föräldrar varje december. Kampanjens syfte ska tydligen vara att se till att färre barn får jular förstörda av alkoholen. Och vem kan klaga på det? Klart barn ska slippa fulla föräldrar som förstör julen, där är alla överens.

Problemet är att ”Vit jul”-kampanjen inte stannar där. Nej, genom sina ambassadörer och på sociala medier så sprider man den felaktiga uppfattningen att alla föräldrar som är minsta lilla intresserade av sina barns bästa, de låter bli alkoholen helt. En droppe starkglögg och barnen är traumatiserade för livet. Nykterism i sitt esse.

 På vitjul.se möts man av texten ”Vit jul – för att julen tillhör barnen. I år fokuserar jag helt och hållet på det som verkligen spelar roll: barnen. Jag skippar alkoholen. För barnens skull”.

Det är rätt mycket som är fel med den här kampanjen, så vi tar och spaltar upp det för tydlighetens skull:

Julen är inte barnens högtid. Det är en högtid som vissa älskar och andra hatar, men den tillhör inte någon. Om du säger att det är barnens högtid så säger du också att all stress, allt städande och konsumtionshetsande gör du för barnens skull. Lägg inte den skulden på dem.

Barn mår inte automatiskt dåligt av att föräldrar dricker måttliga mängder alkohol. De allra flesta vuxna blir inte märkbart påverkade av ett glas glögg och en nubbe eller en julöl eller två. För mig personligen påverkar stress och trötthet mer än ett par glas vin till maten, och trots att båda två är vanliga runt jul ser jag inga kampanjer för att förbjuda stress. Barn mår dåligt om föräldrar beter sig illa, där är vi överens. Att alkohol per automatik innebär att barn mår dåligt, det är däremot en lögn.

Och så till den allra viktigaste invändningen av alla:

De som har riktiga problem med alkohol kommer inte att låta bli alkoholen för att grannfamiljen skippar nubben. Jag tror att vi alla kan enas om att alkoholism är en förfärlig sjukdom som förstör livet för många, såväl vuxna som barn. Det är ett problem som är värt att lyfta och jobba på för att minska. Men att säga att alla borde låta bli alkoholen för barnens skull är som att ha en kampanj om att skippa julgodiset för att det finns föräldrar som har ätstörningar. Det vill säga: dumt.

Vit juls ambassadörer beskriver hur de för barnens skull väljer bort alkoholen. Varför kan inte alla göra det, undrar de. Varför är det så svårt att låta bli alkoholen? Tja, varför kan ni inte låta bli skinkan för att djuren lider? Varför kan ni inte låta bli julklappar för att miljön lider av vår konsumtion? Varför kan ni inte låta bli något av alla de andra saker som hör julen till för många?

För att det inte är saker som är negativa för barnen, tror jag att svaret blir. Det finns ingen anledning att låta bli.

Nej, och det är ju exakt samma sak för föräldrar utan alkoholproblem, där alkoholen bara är en del av matupplevelsen. Och de som har problem, de har det oavsett hur många andra som avstår en nubbe för att känna sig duktiga. Men visst, klappa er på axeln ni. Alla vill ju kunna säga att de är lite bättre föräldrar än oss andra.

Att ”Vit jul” är en verkningslös kampanj för redan invigda, det spelar ju mindre roll.

Ellen Haglund