Varför dog Payá och Cepero i en bilkrasch?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2013-07-22

Désirée Pethrus (KD): Utred demokratikämparnas död på Kuba förra sommaren

Désirée Pethrus.

I dag den 22 juli är det ett år sedan demokratiaktivisterna och kristdemokraterna Oswaldo Payá och Harold Cepero dödades i en bilkrasch på Kuba. Det fanns tydliga tecken på att kraschen inte var en olycka, men händelsen har ännu inte klarlagts. Därför ställer vi oss bakom kraven på en oberoende internationell utredning av händelsen. Det finns också oroande signaler om att kraschen kan komma att påverka EU:s relationer med Kuba ifall man slutar villkora stöd till Kuba med demokratiska reformer och framsteg vad gäller mänskliga rättigheter. Det vore förödande för alla som kämpar för ett fritt Kuba.

Payá grundade den kristdemokratiska frihetsrörelsen MCL (Movimiento Christiano Liberacion) och fick 2002 EU-parlamentets demokratipris, Sacharovpriset, för sitt arbete för en fredlig övergång till demokratiskt styre på Kuba. Payá arbetade för kubanernas mänskliga rättigheter som religionsfrihet, press-, yttrande- och åsiktsfrihet, resefrihet, rätt att starta företag samt att få kandidera och rösta i fria val. För detta hotades och trakasserades Payá.

Med i bilen den 22 juli 2012 fanns den dåvarande förbundsordföranden för svenska Kristdemokraternas ungdomsförbund, KDU, Aron Modig och hans spanska kollega Angel Carromero. Modig och Carromero fördes till ett sjukhus som omgående militariserades. Modig, som var passagerare i bilen, fördes till Havanna och hölls i flera dygn av säkerhetspolisen utan att den svenska ambassadören informerades, vilket var mycket oroande. Så småningom släpptes Aron Modig som efter bilkraschen inte kunde minnas vad som hänt.

Angel Carromero som körde bilen dömdes i domstol till fyra års fängelse för dråp. I december överfördes han till ett spanskt fängelse och är fortsatt frihetsberövad genom fotboja. Carromero säger, i en intervju i Washington Post den 5 mars i år, att de under hela bilresan förföljdes och trängdes av vägen av en bil med statliga nummerplåtar.  Det har också framkommit uppgifter om brister i den kubanska regimens utredning.  Men trots motstridiga uppgifter klarlades inte i en oberoende utredning hur olyckan gick till.

Det är en inhuman behandling av stora mått om Carromero, som EU medborgare, blivit oskyldigt attackerad av en diktaturregim, hållits fången av kubanska säkerhetstjänsten, fängslats och nu även är frihetsberövad i Spanien. Familjerna till Payá och Cepero har hos FN och EU krävt en oberoende internationell utredning. Något som Payás dotter Rosa Maria Payá också framförde vid ett besök i Sverige i april i år. Det är viktigt att vi stödjer deras krav så att alla frågetecken kring bilkraschen kan klaras ut en gång för alla.

EU:s utrikesförvaltning, under ledning av Catherine Ashton, har bett EU:s medlemsstater om mandat att få förhandla om ett avtal mellan EU och Kuba. Samtidigt har den spanske utrikesministern, Manuel Garcia- Margallo, i en utfrågning medgett att kubanerna för att gå med på en utlämning av Carromero, först krävde att Spanien skulle lova att stödja en ändring av EU:s hållning gentemot Kuba. Om EU skulle sluta att ställa krav på demokratiska reformer på Kuba, vore det mycket olyckligt.  Vi är skyldiga alla de som lidit och fortsatt lider under den kubanska regimens förtryck att hålla uppe trycket på demokratiska reformer på Kuba.

Idag, den 22 juli, hedrar vi minnet av två demokratikämpar i ett av världens diktaturregimer. För att hedra dem bör vi tydligt instämma i kraven på en oberoende internationell utredning av händelsen den 22 juli och genom att fortsätta ställa krav på demokratisering på Kuba, via EU och på andra vägar.

Désirée Pethrus

Riksdagsledamot (KD)

Utrikespolitisk talesperson