Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

"Få ner arbetslösheten - annars är valet förlorat"

Läs chattet med Stig Malm

Han är orolig för att det är slut på solidariteten inom arbetarklassen.

Han tycker räntan borde ha sänkts.

Och han vill se Tomas Östros som Perssons efterträdare.

Läs chattet med Stig Malm, före detta LO-ordförande som skrivit dagens debattartikel.

Stig Malm tycker politiker borde lyssna mer och tala mindre.

Stig Malm säger: Hej och välkomna till chattstriden!

Stellan säger: Hej Stig. Vilka är dina två bästa råd till Persson & co inför valet 2006? Hur ska de ta över initiativet i politiken?

Stig Malm säger: Det finns bara ett svar på den frågan. Det är att få ner arbetslösheten. Och klarar man inte det så är nog valet förlorat.

BENKE säger: Sossarna är inte oroliga för utflyttningen av jobb i Sverige utan menar att många jobb rinner in i landet också. Varför då denna arbetslöshet, som dessutom regeringen inte gör något åt - det finns ju åtgärder att vidta!

Stig Malm säger: I Sverige har företagarna ett väldigt gynnsamt klimat när det gäller att lägga ner verksamhet. Man har betydligt strängare regler på annat håll i Europa. Det kostar mycket mer att lägga ner och flytta ut på andra ställen än i Sverige.

mikael säger: Skulle (s) varit så mäktigt utan Saltsjöbadsöverenskommelsen och kopplingen till LO?

Stig Malm säger: Nej. LO har ett nätverk genom att de har koll på varenda arbetsplats i Sverige, plus att de har god ekonomi. Det är en oslagbar kombination.

Nisse säger: Tror du att arbetarklassidealen någonsin kommer att bli realpolitik? Nu är det ju bara ryggdunk olika elitgrupper emellan. Är solidaritetens tid förbi?

Stig Malm säger: Jag är orolig för det. Vi har haft ett antal år då egoismen har suttit i högsätet. Var och en ska bara tänka på sig själv, och det är en otäck utveckling.

kajsa säger: Hej Stig. Hur mår du? Jag undrar vad du tror om sossarnas förmåga att möta moderaternas uppdatering av politiken? Känns inte s just nu oändligt gammaldags?

Stig Malm säger: Jo, tyvärr håller jag med om det. Jag tycker att man stelnat lite i formerna. Tyvärr kommer en del goda initiativ från m, och det är inte bra.

Monica säger: Hej! Är det inte så att Persson måste visa att det går bra, för att på så sätt stimulera tillväxten?

Stig Malm säger: Nej, det behöver han inte göra. Alla normalbegåvade människor vet att de ekonomiska kurvorna pekar uppåt, men det räcker inte. Man måste använda de pengarna för att skapa socialdemokratisk politik.

Lars Norlander säger: Hej Stig! Du hade vänligheten bjuda mig och några småföretagare på lunch i LO-borgen samma år du slutade chefa LO. Det finns inget samband därvidlag, hoppas jag. Syftet var att under krisen i början av 90-talet se om förståelsen mellan LO och småföretagarna kunde öka för att på så vis lättare hitta vägar för att småföretagarna skulle kunna växa. Tror du den typen av informella och okonventionella försök kan bidra till att låsa upp dom traditionella motsättningarna som finns på arbetsmarknaden ännu?

Stig Malm säger: Ja, det tror jag. Det gäller bara att när man träffas lägga undan de frågor man från början vet att man inte kan komma överens om, och koncentrera sig på resten. Det är tillräckligt.

bruden säger: Vad tror du om skattehöjarhotet? Tror du att regeringen vågra höja skatterna inför valet - eller vad vill de med utspelen?

Stig Malm säger: Jag tror att de reaktioner som partiledningen fått på det utspelet leder till att regeringen inte lägger fram ett sådant förslag. Att samtidigt som man tar bort förmögenhetsskatten hota med höjning av skatten till lågavlönade är lite magstarkt.

Stig säger: Hej namne! Vad menar du att Operakällaren har för makt, jag förstod inte riktigt den biten.

Stig Malm säger: Det gällde människorna som befinner sig inom den gyllene triangeln. Om du har vägarna förbi Operakällaren kan du titta in, för där sitter de.

Bert Karlsson säger: Hur ska man få upp intresset för politiken igen – och kanske t o m lyckas motarbeta politikerföraktet? Är det bara upprensning i svågerpolitikens Sverige som gäller?

Stig Malm säger: Gud skapade politiker med två öron och en mun, det innebär att man ska lyssna dubbelt så mycket som man pratar. Det är ett tänkvärt ord för dagens politiker.

mikael säger: Vad var det egentligen som sades med "stimmet", och hur skall man tolka det idag?

Stig Malm säger: Idag kan man nästan skriva "stimmet" i barnböcker med tanke på utvecklingen.

conny säger: Hej Stig! Hur ser du på räntan som inte sänktes, och blir det fler arbeten för att vi sänker skatterna för företagen, fria marknadskraffterna är det det enda saliggörande?

Stig Malm säger: Räntan borde ha sänkts. Det hade inte givit färre jobb iallafall. Jag tycker att man borde ta bort arbetsgivaravgifterna för de företag som anställer långtidsarbetslösa.

Mats - Hbg säger: Hej Stig! Varför skyller alltid politiker på varandra? Senast när socialdemokraternas partisekreterare kommenterade väljarstödet, så menade hon på att media bara granskade dom. Men är inte det som att säga: Dom andra då, dom gör likadant... För mig känns det väldigt barnsligt. Vad tycker du? Varför tar dom inte ansvar? Varför inte leva som man lär?

Stig Malm säger: Jag väljer att inte skylla på media. Ibland granskas s, ibland v och i den senaste valrörelsen m, när det gällde främlingsfientligheten . Får man kritik i media är det för det mesta befogat.

fgl säger: Vem har Du som favorit till Göran Perssons efterträdare?

Stig Malm säger: Tomas Östros. Jag tror att han kommer att växa till en mycket duktig politiker med sin genuina bakgrund.

kuling säger: Jag vill påstå att vi fortfarande är kvar i det gammla med adel, borgare och bönder(arbetare). Kapitalet är mer eller mindre skattebefriat under 70 år med socialdemokratiskt styre. Orsak, toppen köper makten av kapitalet med avdragsrätter. I gengäld inga demonstrationer på arbetstid som påverkar produktionen m m. Jag påstår att facket, socialdemokraterna och kapitalet styr ihop i en slags symbios där makten går före politiken. Vad säger du?

Stig Malm säger: Jag tror ändå att verkligheten är den att vi lever i det mest jämlika samhället i världen. Även om man kan vara missnöjd på flera områden, är det svårt att hitta ett land där det är bättre.

janne säger: Hej Stig! Varför är det så tyst i LO idag? Borde inte debatten vara högljudd med tanke på det som sker i Sverige? Borde inte LO reagera?

Stig Malm säger: Joo! Det behövs säkert ett par rosornas krig.

wuådek säger: Hej, det liknar lite som det var i öststater då, allt som händer hemma är bra, i utlandet är det bara katastrofer. Det är kanske ingen skillnad på makteliten.

Stig Malm säger: Vi har demokrati i Sverige, och är vi missnöjda kan vi byta ut våra makthavare.

conny säger: Men Stig OM det inte finns efterfrågan på våra varor för att vi har högre löner, hur ska då arbetsgivare kunna skaffa arbete?

Stig Malm säger: Vi har flera sektorer på svensk arbetsmarknad. Vi har massor med yrken idag som vi inte hade för 20 år sedan, särskilt inom tjänstesektorn och den utveckklingen kommer att fortsätta. För 100 år sen jobbade 75 procent av svenska befolkningen inom jordbruket, idag är det tre procent och de producerar mer än vad vi orkar äta upp.

Stig Malm

säger: Jag tackar alla för att ni ställt upp.