Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Löfven blundar – vi andra ser alla felen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-09-15 | Publicerad 2016-09-12

Moderaterna: Här är listan - fem områden där Sverige är på väg åt fel håll

Stefan Löfven och hans statsråd är anmärkningsvärt nöjda och belåtna. Men Sverige kan i det här läget inte ledas framåt av en regering som väljer att vara nöjd, skriver moderaternas partisekreterare Tomas Tobé.

DEBATT. I dag, när statsminister Stefan Löfven läser upp regeringsförklaringen, gör han det i ett läge där mer än hälften av svenska folket tycker att Sverige är på väg åt fel håll.

Utanförskapet växer. Särskilt utrikes födda har stora svårigheter att få jobb och komma i egen försörjning. Det finns skolor där hälften av eleverna inte klarar tillräckliga kunskaper i nian. Otrygghet är en del av problematiken. I 130 utanförskapsområden runtom i landet ser vi brister när det gäller jobb, skola och trygghet.

Denna utveckling ställer krav på en regering. Krav på att ta ansvar för att vända utvecklingen, lösa samhällsproblem och se till att Sverige fungerar. Stefan Löfven och hans statsråd är i stället anmärkningsvärt nöjda och belåtna.

Sverige kan inte ledas framåt av en regering som väljer att vara nöjd. På fem punkter är det särskilt allvarligt att regeringen blundar:

1. Sveriges ekonomi. När prognosen för den ekonomiska utvecklingen presenterades talade finansministern stolt om regeringens strama finanspolitik. Att mitt i en högkonjunktur välja att öka utgifterna och underskotten och spendera mer pengar än man har är inte en stram finanspolitik. Det är en oansvarig politik som inte rustar oss för framtiden. I stället behöver Sverige komma tillbaka till överskott. Det kräver inte minst en ansvarfull ekonomisk politik och minskade bidragskostnader.

2. Läget på arbetsmarknaden. Regeringen framhåller ofta att det går bra på svensk arbetsmarknad. Det är att blunda för att närmare en miljon människor snart riskerar att befinna sig i utanförskap och bidragsberoende. Utbildningsinsatser är viktiga, men står inte i motsats till att det också krävs reformer för att öppna upp arbetsmarknaden med fler enkla jobb. Även här saknar regeringen svar.

3. Bristfälliga resultat. Statsministern anför gång på gång att regeringen levererar resultat. Men enligt deras egna expertmyndigheter så har regeringens politik inte skapat några jobb utan i stället haft negativ eller noll effekt på sysselsättningen. Det omfattande löftet om 32 000 traineejobb har endast resulterat i 125 stycken. Fler vallöften har också svikits. Exempelvis har skatterna för vanliga löntagare höjts, såsom barnmorskor och poliser, och det har genomförts skattehöjningar på drivmedel.

4. Kunskaperna i skolan. Regeringen säger sig prioritera skolan. I det arbetet borde kunskapshöjande insatser vara det allra viktigaste. Till exempel har elever i svensk grundskola nästan ett år mindre undervisningstid jämfört med andra länder. Trots detta vill inte regeringen utöka undervisningstiden med en timme per dag. Kunskaper i matematik är särskilt viktiga. Ändå väljer regeringen att vänta ända till 2019 innan mer matematik på högstadiet införs. Prioriteras inte stärkta kunskaper i skolan, så prioriteras inte skolan.

5. Utvecklingen i Sverige. Människors negativa upplevelser av läget i Sverige har Löfven tidigare beskrivit som overkliga. Nyligen sa statsministern att han inte ser några mörka moln framåt. Samtidigt visar opinionsundersökningar att sex av tio i Sverige tycker att utvecklingen går åt fel håll.   

Vi är nu halvvägs in i mandatperioden. Med en alltför nöjd regering har det inneburit två förlorade år för Sverige. Sverige behöver därför ett nytt ledarskap som inte blundar för samhällsproblemen utan som har förmåga att prioritera. Det behövs en regering som har en plan för ett starkare Sverige.

Tomas Tobé, partisekreterare (M)

Läs näringminster Mikael Dambergs replik: Vi agerar - nu pekar det åt rätt håll igen

Läs Tomas Tobés slutreplik: Sverige svagare när utgifter och underskott ökar

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.