Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Men är forskning alltid av godo?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-12

Forskarna jublar, åtminstone vissa, därför att en partikelaccelerator styrt protonvärme en längre sträcka runt en ring och dessutom lyckats få strålen ett varv runt ringen.

Syftet med experimentet är ett hopp om att studera universums tillkomst. Fysiker är kanske ett släkte som gillar smällare och dessutom kan skapa egna. Acceleratorn ska hjälpa till att fixa århundradets stjärnsmäll. Big Bang Light.

Det finns en dröm om att lösa universums gåta. Drömmar ska vi inte förakta och inte skratta åt. Frågan är varför vi behöver lösa universums tillkomst. Jag skulle hellre vilja veta om vilka andra som lever och verkar i universum. Vi lär ju knappast vara ensamma. Jorden kan inte vara den enda planet där det finns liv.

Fysikerna letar efter Higgs partikel som är en mörk materia. I min värld kan jag bara tänka på Darth Vader när jag hör detta. Filmindustrin med sina framtidsscenarier ligger nära till hands.

Precis som i stjärnornas krig finns det krafter som hävdar att dessa fysiker som nu gör experimentet med Big Bang hotar jordens existens.

Är forskning och kunskap alltid av godo? Vissa filosofer hävdar att det var dumt av Eva att äta av kunskapsäpplet i lustgården. Det finns faktiskt kunskaper som vätebomber och atombomber som kan förinta världen. Men det här är det häftigaste som hänt säger Ulf Danielsson i sin artikel.

Jag får lita på honom!

Lotta Gröning

Följ ämnen i artikeln