Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

"Sponsras ni av dokusåporna?"

Dåligt att ge mördare plats i media

Jag tycker det är rent ut sagt för jävligt, ursäkta språket, att du/ni ger en människa som Tony Olsson utrymme i media. Ni ger en av Sveriges vidrigaste människor en hel förstasida och sedan ännu mera utrymme i tidnigen. Har ni journalister ingen urskiljningsförmåga alls längre?

En mycket besviken läsare

Svar: Brott och kriminalitet är intressant. Morden i Malexander var vidriga. Det har skrivits många spaltmil om denna händelse, men vad som egentligen hände har aldrig riktigt kommit fram.

Därför anser jag att det finns ett stort allmänintresse när en av de livstidsdömda väljer att berätta.

Tony Olsson har aldrig erkänt polismorden

”Jag skrattade när jag sköt poliserna” (Aftonbladet 5/4 2005)

Rubriken är skriven som vore det ett citat. I själva verket säger Tony Olsson inget om att det var han som sköt poliserna. Han erkänner att han sköt mot polisen vid första konfrontationen. Vem som i ett senare skede dödade poliserna avslöjas inte. Själv beskriver han dödsskjutningen som fasansfull och sorglig snarare än komisk. Jag har inga sympatier för Tony Olsson, men jag är bekymrad över hur Aftonbladet gradvis flyttar gränsen mellan fakta och fiktion allt längre in i sagolandet.

Daniel Jonsson, Nacka

Svar: Jag har tidningen framför mig på bordet. Rubriken lyder ordagrant: ”Polismördaren Tony Olsson skriver själv i ny bok: Jag skrattade när jag sköt mot polisen.” Det står alltså inte, som du påstår, att han skrattade när han sköt poliserna. Det är en viktig skillnad. För precis som du skriver har Tony Olsson aldrig avslöjat vem som avlossade de dödande skotten. Däremot har Jackie Arklöv tagit på sig dödsskjutningen.

Sponsras ni av dokusåporna?

Betalar olika tv-kanaler Aftonbladet för att ni ska trycka helsidor om vissa dokusåpor? Om inte, på vilka grunder bedömer Aftonbladet att dessa har ett nyhetsvärde

Leif Peterson

Svar: Hej Leif. Det här med dokusåpor är ett hett ämne. Många hatar när vi skriver om dem, andra älskar det. Det gäller alltså att hitta en balans så att så många som möjligt kan känna att det är okej. Och Leif, jag vet att många som säger att de hatar dokusåpor ändå smygläser nästan allt som skrivs.

Chefredatören saknar ödmjukhet

Tjänare hönshjärna! Hur kan man som chefredaktör på en så pass stor tidning ha en så enorm brist på ödmjukhet som framgår av dina svar på läsarnas inlägg? Är det omöjligt att erkänna att en rubrik kanske inte varit så genomtänkt?

Micke Eriksson

Svar: Högt ärade Micke. Det är med stor sorg jag konstaterar att du anser mig sakna ödmjukhet.

Kanske har du rätt. Det är bra att chefen får lite smällar i bland. För visst finns risken att man blir för stöddig annars.

Dubbelmoral om hälsa och skönhet

Jag tycker att Aftonbladet står för dubbelmoral. Det publiceras rubriker där det står att till exempel ”Anna gick ner 50 kg”.

Bläddrar man vidare finner man en rubrik där det står hur man ska kunna acceptera sig själv och sin vikt. Samma sak vad gäller skönhetsidealen, jämställdheten och så vidare. Pw

Svar: Man kan kalla det dubbelmoral, men jag tycker det är lite för enkelt. Att skriva att unga tjejer duger som de är hindrar ju inte att vi också kan ta upp ett folkhälsoproblem som övervikt. Och artiklar om jämställdhet eller utseendefixering utesluter inte rapporter från glamourtillställningar som exempelvis Oscargalan.