Dyraste elbolagen är kommunägda

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-31

Debattören: Tål Villaägarnas rapport om elnätspriser granskning?

Villaägarnas Riksförbund har presenterat en rapport om omotiverad överdebitering från elnätsbolag. Jan Nylander på SVT är snabb att rapportera och skapa stor uppmärksamhet för Villaägarnas kampanj. Och Aftonbladet hänger på med Elnätsuppropet.

Det är bra att samhällsviktiga funktioner och tjänster, särskilt av monopolkaraktär, granskas. Men det är lika viktigt att granskningen sker på ett för alla parter ”schysst” sätt och väl genomarbetat.

Att elnätsbolagen har olika förutsättningar är ganska uppenbart. Villaägarna har också i sin kampanj vägt in hur hur långa ledningar som finns per kund. Det är ett stort steg framåt från hur debatten brukar föras. Men det finns ju så många mer parametrar som Villaägarna valt att ignorera. Hur mycket vindkraft som finns i området, kundstruktur, topografi, antalet nätstationer, nätet utnyttjandegrad och en rad andra faktorer.

Dessutom har kraven på elleveransen ökat. Vi vill alla ha el i varje ögonblick oavsett om det snöar eller blåser häftigt. Kravet på förstärkning av just landsbygdsnäten, bland annat med nergrävning av ledningarna, är idag en självklarhet hos en seriös nätägare men kostar enorma pengar. Att alla kunder nu har nya elmätare som gjort det möjligt med exakta fakturor varje månad, gäller klart alla nätägare.

Men främst pekar Villaägarna på skillnader i avkastningskrav. Att ”privata” bolag måste ge någon form av avkastning är en självklarhet för alla. Att offentlig, till exempel kommunal verksamhet, kan drivas utan avkastningskrav finns det exempel på. Såg på Sydnytt häromdagen att Trelleborgs politiker valt att inte ta ut någon avkastning från sitt nätbolag. Det ger billiga nätavgifter till de trelleborgare som bor i Trelleborgs Energis nät. Bra? Kanske för vissa.

Men att inte ta ut avkastningen kan bara betyda en av två saker. Antingen har man för mycket pengar i kommunen, eller så har politikerna valt att ta in pengar via skattsedeln. Visst skulle det vara intressant att höra hur politikerna motiverar det för kommuninvånarna som bor i kommunen utanför staden? Vad säger villaägaren i Anderslöv som är ansluten till E.ONs ”dyra” elnät. För när sedan elnätet inne i Trelleborgs tätort kräver större investeringar, ja då går ju det över skattsedeln. Då plötsligt ska alla vara med och betala, även villaägaren i Anderslöv.

Villaägarna och Aftonbladet publicerar tio-topplistan med de dyraste elnätsbolagen. ”Slutsatsen är uppenbar. Privata monopolföretag höjer priserna för att göra högre vinst”, skriver Villaägarna i sitt pressmeddelande.

Döm om min förvåning när man ser på listan: 6 kommunägda bolag! Plus Vattenfall, statligt och Fortum, två bolag, majoritetsägt av finska staten. Och visst, ett privat: Skånska Energi, ett litet bolag med stark lokal förankring främst inom Lunds kommun. Stämmer den bilden med vad Villaägarna säger – nej. Tittar man på de 16 bolag som Energimarknadsinspektionen har inlett en fördjupad granskning av gällande deras prissättning, är 15 kommunala, endast ökända Ekfors Kraft är privat! Jag menar att man bör ta Villaägarnas kampanj för att värva medlemmar med en mycket stor nypa salt.

Bakom Aftonbladets Elnätsupprop finns naturligtvis Villaägarna. Uppropet kräver att näringsminister Maud Olofsson granskar den övervakande myndigheten Elmarknadsinspektionen (EI). Det är viktigt att verksamhet av monopolkaraktär övervakas och det är EI:s uppgift att övervaka bolagens avgifter. Villaägarna tycker myndigheten är för ”slapp”. EI tål att granskas men att betrakta en myndighet som lägger ner mycket energi på granskning, ifrågasätter prissättning och krävt återbetalning till kunderna från vissa bolag kan inte betraktas som ”slapp”. Tål Villaägarnas kampanj motsvarande granskning?

Lennart Fredenberg, tidigare E.ON-anställd

Följ ämnen i artikeln