Starkt folkligt stöd för satsningar på högre utbildning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-06

Sture Nordh, TCO-ordförande: Vi vill ha fler högskoleplatser och bättre kvalitet på utbildningen

Det finns ett starkt folkligt stöd för att satsa på fler högskoleplatser och att förbättra högskoleutbildningen. Det visar en TCO-undersökning som presenteras idag. Samtidigt tar regeringen bort platser på högskolan. Sverige har mycket god ekonomi och har råd att satsa på både hög kvalitet och att fler ska få möjlighet att studera.

Vuxenstuderande är vana att köa för studieplatser. Bild från Vasa komvux i Stockholm 1997.

Svenskt arbetsliv har förändrats kraftigt de senaste åren i takt med att globaliseringen av ekonomin påverkar oss. Medarbetarna i svenska organisationer och företag är idag bättre utbildade och tar ett större eget ansvar för verksamheten. Samtidigt har pressen på verksamheterna ökat. Företagens möjlighet att snabbare än konkurrenterna anpassa sig till nya krav, ny teknik och nya marknader är avgörande för deras fortlevnad. Nya jobb uppstår och gamla försvinner i högre takt än tidigare. Kunskapskraven har ökat väsentligt och det skapas ständigt fler jobb för dem med hög utbildning.

I en ny opinionsundersökning, som Novus Opinion genomfört på TCOs uppdrag, ställdes frågor om den högre utbildningen.

Undersökningen visar att en stor majoritet vill satsa mer på högskoleutbildning:

76 procent anser att Sverige bör inta en topposition avseende välutbildad befolkning.

65 procent tror att fler än idag behöver en högskoleutbildning i framtiden.

88 procent tycker att alla som är behöriga och vill studera på högskolan ska ha möjlighet att göra det.

SCB har tidigare visat att 60 procent av dem som i år går ut gymnasiet vill börja på högskolan inom tre år. Om de ska få den möjligheten måste antalet platser på högskolan öka. Det finns med andra ord ett starkt stöd för, och tryck på, att satsa på fler platser i högskolan.

Men regeringen har skurit ned på antalet platser i högskolan. Flera statliga utredningar inom det utbildningspolitiska området vill också finansiera sina förslag med drastiska minskningar av antalet platser i högskolan. Det går på tvärs med regeringens eget globaliseringsråd som anser att kunskapens betydelse för ekonomin ökar och att satsningar måste göras för att ge fler människor möjlighet till högskoleutbildning och att höja utbildningens kvalitet.

Men det behövs inte bara fler platser i högskolan inom en nära framtid, det behövs också ordentliga satsningar på att förbättra utbildningskvaliteten. Resurserna per student i den högre utbildningen har minskat under det senaste årtiondet. Det har påverkat kvaliteten och studenterna får allt mindre undervisning.

För att få en bra kvalitet i högskolan bör minst ytterligare 3 miljarder per år satsas på högskolan. Ytterligare satsningar bör också göras för att öka antalet platser så att de som vill läsa på högskolan ska få möjlighet till det.

Vår undersökning visar att stödet för att satsa mer på högskolan för att förbättra kvaliteten i utbildningen är starkt:

79 procent tycker att Sverige ska satsa mer resurser på högskolan för att höja utbildningskvaliteten.

Sverige står också inför två andra utmaningar inom utbildningspolitiken. I det nya arbetslivet är det viktigare än någonsin för individen att kontinuerligt underhålla sin kompetens och uppdatera sina kunskaper. Det är själva grunden för att kunna hänga med i den snabba utvecklingen.

Att möjliggöra ett livslångt lärande och kompetensutveckling för de yrkesverksamma är därför en av de stora framtida utmaningarna.

Den andra utmaningen är att minska den sociala och etniska snedrekryteringen till högskolan.

I ett samhälle som kännetecknas av lika möjligheter för alla finns inte stora skillnader i vilka som läser på högskolan. Men så är det fortfarande.

Sverige har mycket god ekonomi och om regeringen vill så har Sverige råd att satsa mycket mer på högskolan än vad den gör idag. Satsningar på utbildning är den bästa investering för framtiden som Sverige kan göra. TCO delar den uppfattningen med en mycket stor majoritet av människorna i vårt land.

Vill du veta mer?

TCOs utbildningspolitiska konferens i Stockholm den 7 mars 2008 tar upp högskoleutbildningens avgörande roll för individen, företagen och samhället.

Mer information om konferensen:

hämta info här

Debattören

Sture Nordh

Ordförande TCO.