Annons

Så tar du mobilbilder som ett proffs

Visst är det kul att ha lite fina minnen på bild?

Så här gör du om du vill undvika mörka suddiga bilder och trista motiv.

Här är tipsen som gör dina mobilbilder bättre.

De flesta av oss har inte med sig sin kompaktkamera varje dag – men mobilen har nästan alla av oss i närheten.

Och mobilerna har blivit så bra att de också tar riktigt bra bilder.

Här är några tips på hur du lyckas med bilderna:

1. Använd ögonen

Att ta bra bilder handlar främst om att hitta bra motiv och för att göra det måste du börja med att se dig omkring. Ser du något som ser bra ut?

Är inte det du ser spännande kommer det inte heller bli intressant på bild. De flesta av oss är inte vana att se sig om efter motiven men man kan öva sig på det även utan kamera. Och ju mer du övar desto bättre blir du.

2. Rör dig

Gör dig själv uppmärksam på var ljuskällorna finns. Är det en person som är det viktigaste motivet eller är det omgivningen?

Om det är en person, så är ljuset i ansiktet viktigt. Träffar ljuset bättre om personen flyttar på sig eller blir det bättre om du själv tar ett steg åt sidan?

Samma sak gäller när du ska fotografera något annat. Är det en sak som kan flyttas, eller är det bättre om du flyttar dig?

Tänk på vad du vill fånga och vad du vill berätta med bilden.

EXTERN LÄNK:

Så skriver du ut mobilbilderna hemma

3. Lås fokuset

När du har motivet klart och hittat ett bra ljus, kan du låsa fokuset i bilden. Den här inställningen gör helt enkelt att du kan flytta dig lite friare och få bättre kontakt med objektet.

Lägg fingret på det du önskar ska vara skarpt, till exempel en eller flera personer, och håll fingret på skärmen tills en kvadrat och texten "Exponering/Fokus låst” (på de flesta telefoner) kommer upp. För att ta bort låset trycker du på skärmen igen.

Kameran fokuserar själv också, men om du har låst fokus, kan du flytta blicken bort från telefonen.

4. Ändra ljusstyrka

Du har säkert upplevt att ljusstyrkan ändrar sig om fokuset ändrar sig, och särskilt om motivet är väldigt ljust eller väldigt mörkt. Tänk på att stämningen i bilden blir förstärkt av mer eller mindre ljus.

Om du har låst fokuset kan du ganska enkelt ändra ljusstyrkan.

På iPhone drar du fingret uppåt på skärmen för att få högre exponering, och nedåt för att få mindre exponering.

På Samsung får du full kontroll om du har Pro aktiverat. Då kan du ändra fokus, exponering, iso och mycket annat.

5. Använd volymknappen

I stället för att trycka på skärmen när du tar bilden kan du använda volymknappen på sidan av telefonen. Då är det enklare att hålla telefonen mer stadigt.

Detta är särskilt viktigt om du tar bilder i dåligt ljus. Stötta bilden vid ett bord eller något annat och använd plusknappen antingen på sidan av telefonen eller på ditt headset. Om du har en selfiepinne med blåtandsutlösare kan du också placera telefonen någonstans och använda utlösaren utan pinnen.

6. Undvik blixt

Försök undvika att använda blixten när du tar mobilbilder, eftersom mobilblixtar inte är speciellt bra. De är snarare en stämningsdödare, men behöver du så behöver du och då ska du så klart göra det.

EXTERN LÄNK:

Mobil vs spegelreflex! Tar en spegelreflex-kamera bättre bilder?

7. Använd HDR – men inte alltid

HDR-funktionen tar flera bilder efter varandra och slår samman bilderna till en bild. I många fall kan det göra bilderna bättre, men inte alltid.

Det fungerar bra med landskapsbilder eller bilder där motivet är stilla. Man kan till exempel få mer mättnad i himlen, men på bilder där det är mycket rörelse i motivet kan HDR-funktionen ge spökaktiga skuggor i stället.

9. Putsa linsen

Om du känner att du gör allt rätt, men ändå får oskarpa bilder kan det vara så att du har smuts på linsen. Att putsa linsen då och då skadar inte. Smutsen syns extra tydligt om du tar bilder i starkt ljus.

10. Bearbeta bilderna

Det finns många appar som kan användas till att redigera bilderna i efterhand, men många glömmer menyerna som redan finns i telefonen. Vill du göra några snabba förändringar i ljusstyrka, kontrast eller mättnad kanske du inte behöver en egen applikation.

11. Lagra i molnet

Till sist bör du tänka på säkerhetskopiering av bilderna. Att lagra dem i ett moln är smart.

Molnlagring ger dig en säkerhetskopia av dina bilder och du kan få tillgång till dem på alla dina enheter så länge du är ansluten till 3G/4G eller ett nätverk.

Lagring i molnet är inte bara praktiskt med tanke på säkerhetskopiering, utan också smart om du vill dela bilder eller filer med andra.

I dag är det flera aktörer som erbjuder gratis lagring i molnet, men om du behöver många GB kan det hända att du måste lägga några kronor på det.

EXTERN LÄNK:

  Hitta din nästa mobil här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln