Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Annons

Tips: Så kan du hjälpa ditt barn med matten

I dag är matematik det kärnämne som flest högstadieelever går ut med ett F i (icke godkänt) enligt Skolverkets senaste statistik.

Här nedan får du fem enkla tips på hur ni kan göra läxläsningen både enklare och roligare.

Ingenjörerna bakom den digitala matteläraren Albert tagit fram fem enkla tips för er där hemma. Dessa tips är användbara för alla, oavsett om ditt barn har lätt eller svårt för att lära sig.

Tipsen är framtagna efter undersökningar gjorda bland deras tiotusentals anslutna elever.

1. Läroupplevelse i stället för plugg

Många barn, framförallt i tonåren, förknippar plugg i allmänhet och matematik i synnerhet som något jobbigt och ibland även ångestladdat. Ett konkret och enkelt tips är att försöka undvika ord som läxa, plugg och repetition.

Prova att prata om ”vad ni ska lära er tills i morgon?” eller ”ska vi lära oss hur man räknar med ränta i dag?”. Det verkar sänka barriären för att sätta igång med plugget bland många elever. 

2. Underskatta inte friheten att välja

Med dagens uppkopplade och aktiva barn är sannolikheten väldigt stor att yttre faktorer såsom; träning, tv och sociala medier distraherar ditt barn, vilket ofta leder till en sämre inlärningsförmåga vid den tidpunkten man blir åtsagd att plugga.

Tack vare digitala alternativ för studiestöd och läxhjälp har man i dag större frihet till valet av tidpunkt och plats. Ditt barn lär sig mer när hen själv får välja sin inlärningstid och plats.

EXTERN LÄNK

Skaffa digital läxhjälp och studiestöd – direkt i mobilen!

3. Utmana och belöna

En undersökning bland cirka 10 000 elever i hela Sverige gjord av bolaget bakom den digitala matteläraren Albert, visar att majoriteten av de tillfrågade antingen vill ha en morot eller en utmaning för att ta första steget till att plugga.

Du känner ditt barn bäst, vilka saker kan trigga igång hen?

4. Försök hitta realistiska verkliga situationer

Detta tipset ska man verkligen inte underskatta, det hjälper verkligen. Försök ge ett verkligt exempel som ditt barn kan relatera till.

Ett enkelt förslag: Hur många timmar räcker de 10 procent batterier som ditt barn har kvar på sin läsplatta om den fulladdad räcker i 10 timmar?

5. Var tillgänglig

Vuxna är duktiga på att be barnen att koncentrera sig och fokusera. Men det är ännu viktigare för en vuxen att vara tillgänglig för sitt barn – direkt.

Tidpunkten mellan att frågan ställs och hjälpen fås är essentiell för hur barnet tar till sig hjälpen. Går det för lång tid har intresset hunnit vandra vidare till annat.

EXTERN LÄNK

Roligare läxhjälp? Skapa de bästa förutsättningarna för ditt barn med Albert!

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln