Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Annons

Så kommer du igång med sparandet

Börshajen Andra Farhads bästa tips

Andra Farhad.

Sex miljoner svenskar saknar ett långsiktigt sparande.

Samtidigt skulle genomsnittssvensken inte klara av en oförutsedd utgift på 11 000 kronor – utan att behöva ta ett lån.

– Jag känner att det är min plikt att upplysa om vilka risker du tar genom att inte ha ett långsiktigt sparande, säger investeraren Andra Farhad.

Den framgångsrika börshajen Andra Farhad älskar sparande – och har alltid gjort. Hon växte upp i Stockholmsförorten Fittja och insåg snabbt att pengar var en begränsad resurs i familjen.

– Som liten förstod jag värdet av pengar och jag bestämde mig för att jag i framtiden inte skulle låta mig begränsas av min ekonomi, säger hon.

Som nioåring fick hon upp intresset för sparande. Hon sparade varje krona hon kom åt – veckopengar, födelsedagspengar och julpengar.

– Som 14-åring drömde jag om att vinna 10 miljoner på lotto. Som 16-åring bestämde jag mig för att övergå från att “önska” till att “agera” och köpte mina första aktier för pengar jag hade sparat ihop i sju år. Och resten är, som man brukar säga, historia.

Färska siffror från SCB visar att genomsnittssvensken inte klarar av en oförutsedd utgift på 11 000 kronor utan att behöva ta ett lån.

– Det pratas väldigt lite om att sex miljoner svenskar saknar ett långsiktigt sparande och därmed går en osäker framtid till mötes. Samtidigt breder skuldfällan ut sig som en folksjukdom.

EXTERN LÄNK:

Kom igång med ditt sparande i dag

Andra Farhad brinner också för att lära andra om sparande.

– Jag känner att det är min plikt att upplysa alla om vilka risker du tar genom att inte ha ett långsiktigt sparande. Det är nu du kan göra skillnad, det är nu du måste inse allvaret och det är i dag som du måste agera. En liten förändring som knappt märks i dag kommer göra en oerhört stor skillnad i längden.

Dagligen möter hon fördomar om sparande och investeringar som hon kämpar med att slå hål på.

– Det är många som tycker att sparande inte är något för dem. Många tycker att det är något för rika och att det är för krångligt. Därför skjuts det på framtiden med tanken  “Jag börjar spara nästa månad, jag börjar spara efter sommaren, jag börjar spara efter årsskiftet”.

Här är Andra Farhads tre golden rules för att spara pengar:

Sätt upp en plan för ditt sparande och räkna ut hur mycket du kan sätta av varje månad, gärna 10 procent av nettolönen. Ställ in detta automatiskt! Öppna ett investeringssparkonto i dag om du inte redan har ett och ställ in avsättningen via autogiro. Om du får ut 20 000 kronor i månaden sätter du undan 2 000 kronor innan du rör pengarna. Du kan mentalt tänka att de sparade pengarna inte finns, de försvann med skatten och du har bara 18 000 kronor i månaden att röra dig med. Kompromissa aldrig med detta oavsett om du har barnbidrag, studiebidrag, föräldrapeng, A-kassa, sjukpeng eller whatever.

Planera dina inköp och jämför priser innan du handlar. Kan du invänta rean och köpa det du behöver billigare? Kan du anpassa veckans mat till extrapriserna i affären? Det finns många smarta tips och därför:

Gå med i spargrupper och forum på exempelvis Facebook för inspiration och pepp!

ISK är ett smart val

Ett investeringssparkonto (ISK) gör det lättare för dig som privatperson att handla i aktier, fonder, obligationer och andra värdepapper. Du slipper hålla reda på vinst eller förlust när det är dags att deklarera då värdet på tillgångarna årligen beskattas enligt en schablon. Inte heller beskattas ränta, utdelning eller annan avkastning som lämnas på de tillgångar som du förvarar på kontot.

ISK infördes 1 januari 2012 och omfattas av den statliga insättningsgarantin och investerarskyddet, vilket – i kombination med de nya reglerna om avdragsrätt för privat pensionssparande som gäller från och med 1 januari 2016, har bidragit till att sparformen blivit så populär.

EXTERN LÄNK:

Kom igång med ditt sparande i dag

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln