Annons
5 tips för att slippa bli ID-kapad
Internet ger oss stor frihet, allt från att skicka blommor till en kompis som bor utomlands till att köpa spännande saker online. Men det finns tyvärr risker med att surfa.
ID-kapning är ett av de vanligaste bedrägeribrotten i Sverige just nu. Förra året anmälde nästan 200 000 personer i Sverige att de blivit utsatta för bedrägerier enligt Brottsförebyggande Rådet, BRÅ.
Här är fem viktiga tips på hur du kan tänka när du surfar runt.
1. Använd svåra lösenord
Det kan låta som en självklarhet att använda lösenord som är svåra att knäcka, men många använder för lätta lösenord. Använd olika pinkod och lösenord på alla dina enheter, se till att variera dig. Ett svårt lösenord kan till exempel vara en mix av stora och små bokstäver och blanda gärna in siffror. Telenor rekommenderar att du byter lösenord var 3-6 månad.
2. Lämna aldrig ut kontouppgifter
Ge aldrig ut dina kontouppgifter eller kod till bank-ID på mail eller på telefon, om du är det minsta osäker. Det finns många knep ID-tjuvar kan ta till så håll dina uppgifter för dig själv för att minska risken att bli ID-kapad. Hantera ditt bank-id lika varsamt som ditt pass.
3. Googla företaget bakom länken
Ta för vana att söka upp företaget som kontaktar dig via till exempel Google. Då minskar risken för att du råkar klicka på en infekterad länk. Var uppmärksam på länkar som försöker efterlikna kända logistikföretag, banker eller myndigheter.
4. Släng aldrig viktiga papper i återvinningen
Släng aldrig papper och dokument som innehåller personuppgifter i återvinningen eller papperskorgen. Dessa dokument kan hamna i fel händer och på så sätt kan du bli ID-kapad. Se till att förstöra dokumenten innan de läggs i återvinningen.
5. Skaffa Surfa Säkert
Med Surfa Säkert från Telenor blir det tryggare för dig och din familj att surfa på nätet. Ni slipper oron över datorvirus eller intrång på bankkonton. I Surfa Säkert ingår ett virusskydd till mobil, platta och dator. Ifall du skulle bli utsatt för id-stöld eller att dina privata bilder sprids utan ditt samtycke, ingår även juridisk hjälp och psykologstöd vid nätkränkningar. Med 0 kr självrisk.
41 procent uppger att de själva eller en familjemedlem blivit utsatt för någon form av nätbedrägeri – läs Telenors säkerhetsrapport här