Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

Feströkning farligare än man kan tro

Röker du också då och då men tänker att det inte är så farligt?

Då tänker du fel.

Du har betydligt högre risk att dö i förtid, jämfört med en som inte röker, visar en stor studie.

– Det finns ingen nivå av rökning som är riskfri, säger rökavvänjaren Marianne Lång.

December är en riktig festmånad! Och fest är lika med cigaretter för många svenskar.

Omkring en tiondel av befolkningen röker ibland, visar siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. En dålig vana, visar en stor studie.

De som röker en eller färre cigaretter per dag, men ändå röker då och då, löper 64 procent högre risk att dö i förtid än de som inte röker alls. För de som röker en till tio cigaretter om dagen är motsvarande siffra 87 procent, visar studien publicerad i den vetenskapliga tidskriften Jama Internal Medicine. I studien, som genomfördes vid USA:s National cancer institute, studerades omkring 300 000 personer mellan 59 och 82 år under en tioårsperiod.

Den visar framförallt en tydlig koppling mellan rökning och lungcancer. För de som rökte sällan, mindre än en cigarett om dagen, var risken att dö i lungcancer nio gånger högre jämfört med de som inte rökte alls. De som rökte mellan en och tio cigaretter om dagen hade en tolv gånger så hög risk att dö i lungcancer.

Antalet rökare i Sverige har minskat under lång tid. Dagligrökarna har halverats sedan 1990-talets början. Men siffran över de som röker då och då har i stort sett varit oförändrad sedan 1990-talets början, visar statistik från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

EXTERN LÄNK:

"7 keys to quit" – metoden som hjälper dig bli rökfri

Blir till "fästcigarett" i stället

Enligt studiens forskare finns en vanlig missuppfattning, framförallt bland unga, om att det inte är någon fara att röka om man gör det sällan. Men tror man det underskattar man alltså riskerna.

En fara, utöver risken att bli sjuk av cigaretterna, är att falla dit ”på riktigt”.

– Är man feströkare är det lätt att man tycker att man är värd en belönande cigarett i alla möjliga situationer och snart har man skapat mer och mer rökande vanor och situationer –  ”festcigarett” har blivit ”fästcigarett”, säger Marianne Lång, rökavvänjare.

Så det är en god idé att sluta ”då och då-röka”. För att lyckas bör du identifiera vilken typ av rökare du är och i vilka situationer, när och med vem du röker. Är du en feströkare? Eller röker du på eftermiddagen när du kommer hem från jobbet? Skriv ner dessa situationer och fundera på hur du ska hantera dem. Hur kan du undvika platserna där du regelbundet röker? Och om du inte kan undvika dem, hur kan du bäst förbereda dig för att vara där?

Berätta för folk på jobbet eller på festen att du försöker sluta så att de kan hjälpa dig. Ju fler människor som vet, desto mer uppmuntran får du och desto värre blir det att misslyckas.

För den som försöker sluta röka finns bra hjälp att få – oavsett om du röker dagligen eller mer sällan.

Kan få hjälp av nikotinläkemedel

Genom Nicotinells metod 7 Keys to Quit får du tips och strategier för att hantera din resa mot ett rökfritt liv, direkt i mobilen.

Med hjälp av en personlig plan får du hjälp att hantera den omedelbara abstinensen och dina långsiktiga vanor. 7 Keys to Quit gör det möjligt för de flesta som vill sluta röka att hitta ett fungerande stöd.

Om du behöver hjälp att sluta kan du använda dig av nikotinläkemedel. Om du inte röker dagligen passar tuggummin eller sugtabletter bra. Det är dock viktigt att använda rätt mängd nikotinläkemedel för att ge dig själv den bästa chansen att lyckas. Sedan ska självklart målet vara att sluta helt, inte senare än sex månader efter att man börjat rökreduktion med tuggummi och inte senare än fyra månader med sugtabletter.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om hur du kan bli rökfri här

Så tacklar du röksuget på festen

Innan du går på fest tänk ut strategier för hur du ska tackla ett eventuellt röksug som kommer dyka upp:

Ta inte med dig cigaretter

Sätt dig närmare en person som inte röker än en som ibland går ut och tar en cigarett

Drick varannan vatten för att inte bli berusad och tappa kontrollen

Använd nikotinläkemedel

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln