Annons

Så kan din telefon hjälpa dig somna

Lysande skärmar från mobiler och plattor får ofta skulden för sömnproblem, men mobilen kan faktiskt vara din bästa vän när du försöker somna.

Här följer de tips, knep och appar du kan använda för att få en bättre nattsömn.

Du har gått och lagt dig för kvällen men istället för att stänga ögonen ligger du och kikar på Facebook, eller tittar på roliga kattvideor på Youtube långt in på småtimmarna. Och det är din nattsömn som får betala priset.

– Ljuset från mobilskärmar kan påverka sömnen, dygnsrytmen och melatonin-nivån, säger psykologen Anne Wilhelmsen-Langeland.

Hon jobbar på institutet för psykologisk rådgivning i norska Bergen, och har doktorerat på ämnet sömnsvårigheter.

Hon förklarar att melatonin är ett sömnhormon som kroppen utsöndrar när det är mörkt. När våra ögon exponeras för dagsljus får vi mindre av hormonet.

EXTERN LÄNK:

Veckans bästa köp hos Komplett

Svårt att sova när man är engagerad

Enligt Anne Willhelmsen-Langeland kan det starka blå ljuset som kommer från mobilskärmar påverka sömnen, men hon tror inte att det är den huvudsakliga anledningen till sömnsvårigheter.

– Mest troligt handlar det om att det känslomässiga engagemanget väcks, och att detta påverkar sömnen mest. Det är vanskligt att sova när man är engagerad och nyfiken, glad, ledsen, irriterad och så vidare. Det är också problematiskt att uppleva att man är trött när man ligger och skrollar, då tiden bara går utan att man inser att det är dags att gå och lägga sig.

Påminner dig om läggdags

Mobilen behöver dock inte vara sömnens fiende nummer ett. Enligt Apple-bloggaren Daniel Rosenquist och Android-experten Oskar Gårdsrud Paulsrud finns det en rad sätt man kan använda telefonen för att maxa sömnen.

– Ett enkelt sätt är att använda telefonen för att få en jämn dygnsrytm. Med iOS 10, som lanserades i höstas, har iPhone fått en automatisk funktion som hjälper dig med precis det, säger Daniel Rosenquist.

I din ”klock”-app kan du till exempel ställa in ”Läggdags”, samt när du ska gå upp på morgonen. Baserat på hur många timmar du vill sova, så kommer telefonen både påminna dig om när det är läggdags och när du ska upp.

I teorin skulle detta innebära att du får en fast rutin, med lika mycket sömn varje natt.

– Du kan ställa in vilka dagar den ska vara aktiv och inte. Fördelen är att du inte behöver komma ihåg att ställa in väckarklockan varje kväll. Jag är ingen sömnexpert, men en jämn dygnsrytm nämns ofta som en viktig faktor för god sömnkvalitet, säger Daniel Rosenquist.

Hjälp från tekniken

En annan funktion som också är inbyggd i iPhone är ”Night shift”-inställningen. Detta är en funktion som justerar skärmljuset på kvällen.

Om du sveper uppåt från botten av skärmen får du upp en rad snabbinställningar, däribland ”Night shift”.

– Ljuset blir inte lika starkt, och får en varmare ton, något som ska vara mindre påfrestande för ögonen på kvällen. Det ska också göra det lättare att somna efter att ha använt telefonen på kvällen, säger Daniel Rosenquist.

Det är nämligen det blåa ljuset från telefonen som kan rubba hjärnans naturliga balans. En studie från Harvards Universitet visar exempelvis att de som läser på sin platta innan de ska sova har fler sömn- och dygnsrytmproblem än de som läser en vanlig bok.

Enligt Oskar Gårdsrud Paulsrud finns det ingenting inbyggt i Android-telefoner som kan underlätta sömnen – däremot finns det en hel uppsjö appar som kan hjälpa.

– Jag vet att det finns en del appar för sömnregistrering och vitt brus i Play Store, men jag har inte så stor erfarenhet av dem, annat än sömnregistrering i smartklockorna Samsung Gear s2 och Garmin Sport trackers, säger han.

Han nämner att Google Fit kan spåra din puls, och med hjälp av tredjeparts-appar som kopplas till Google Fit kan man sedan registrera sina sömnmönster.

– Jag har hört att Sleep as Android är en bra app, men jag har ingen erfarenhet av den. Själv har jag använt Garmins träningsarmband när jag velat registrera sömnen, något man kan med de flesta träningsarmband i dag. Men själv sätter jag på lugn musik på lågt ljud när jag inte kan sova.

EXTERN LÄNK:

Kika in hos Komplett och hitta teknikprylarna för just dig

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln