Annons
VisitDenmark

”Odense och Fyn är som en saga”

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Kosmopolitisk känsla råder i småskaliga Odense. Snart uppmärksammas att det var 150 år sedan som stadens berömda författare H.C. Andersen gick bort. Men Odense på ön Fyn rymmer självklart så mycket mer än kejsarens nya kläder, menar reseexperten Lottie Knutson.

Den danska ön Fyn välkomnar sina besökare till landets tredje största stad. Lika lugna som mysigt vibrerande Odense är också vaggan för H.C. Andersen, den författande danske världsmedborgaren som föddes i den vackra staden en vårdag år 1805.

Bildsköna Fyn

En som länge varit nyfiken på sagolika Odense och alla slott som ligger bildskönt i lantliga omgivningar på ön är Lottie Knutson. Under några försommardagar kunde den svenska reseexperten äntligen fylla sin danska dagbok med nya outforskade kapitel.

– Namnet Odense kommer från guden Oden. Vikingafansen gläds åt fornminnen och utställningar över hela Fyn. Samtidigt är det snart 150 år sedan H.C. Andersens död. Men han är ständigt närvarande, inte bara i Odense utan över hela ön, säger Lottie Knutson.

Följ i författarens fotspår

H.C. Andersen blickar ut över Odense.Foto: Visitodense

Lottie Knutson rekommenderar att boka en traditionell rundvandring i författarens fotspår längs stadens tidstypiska kullerstensgränder. De omtalat stora stegen är målade längs gatorna. Det lilla gula korsvirkeshuset där H.C. Andersen växte upp som son till en skomakare och tvätterska finns fortfarande kvar till beskådande.

– Hans barndomshem i de forna fattigkvarteren har i dag integrerats i ett futuristiskt museum om författarens liv, berättelser och olika konstnärers tolkningar av hans verk. Föreställningar, guidade turer och lustspel kopplar samman H.C. Andersens dåtid med nutid. Det är lätt att föreställa sig Flickan med svavelstickorna här i Odenses gränder. Eller varför inte Kejsaren i sina nya kläder på Munkemøllestræde, tipsar Lottie Knutson.

Dockhus med stockrosor

Om det var fattigt på H.C. Andersens tid är Odense numera påtagligt pittoreskt och välskött, menar hon. De historiska stadsdelarna med sina dockhus är pastellchica med stockrosor och prunkande innergårdar. Café Deilig eller Siesta ger bra överblick, lite smörrebröd och något gott att dricka.

Hälsning från H.C.

Vi fortsätter med Lottie som ledsagare och når utomhusmuseet Den fynske landsby just i utkanten av stadskärnan. Här möts man av välbevarade korsvirkesgårdar, odlingar och personal som jobbar med hästar, kor och gäss precis som på 1800-talet.

– Jag fick till och med lära mig att slå med lie, vilket jag har varit nyfiken på länge. Och som avsked guppade en ful liten ankunge runt i en av dammarna. Jag fick min första hälsning från H.C. Andersen, säger Lottie Knutson och skrattar.

Tid för kontemplation längs ån.

Sagokänsla i äventyrsparken

I de mysiga miljöerna hittas också en av Fyns bästa restauranger, Sortebro Kro. Författaren fortsätter att sätta sin prägel på besöket. Vid ån som flyter genom Odense sägs en mycket ung Hans Christian suttit och fantiserat för snart två sekler sedan. Slå dig ner en stund och se hur det förflutna liksom speglar sig i vattenytan. Sagokänslan förstärks och kryddas med en stor H.C. Andersen-staty i Äventyrens park, strax intill. Här bjuds sommartid även på lustspel, sång och dans.

Den som söker samtida kulturupplevelser i Odense letar sig till Brandts kunstmuseum. Här hittas allt från de stora danska modernisterna till internationella installationer.

–Den gamla industribyggnaden rymmer flera salar, inklusive kafé och intilliggande butiker och krogar. Här hålls också den årliga filmfestivalen som håller internationell klass, berättar Lottie Knutson.

Golf i toppklass i läckra miljöer på Fyn.

Golf och bad

Ett besök i Odense kräver egentligen flera dagar. Men Fyn har så mycket mer att utforska, så efter ett par nätter på hemtrevliga hotell Villa A väntar öns stränder. Och golf: Fyn har begåvats med en av världens flottaste banor där man kan bo i sandbunkers med panoramafönster mot banor och dammar.

Men vi vill bada och drar oss mot havet och Svendborg. Utanför den forna fiskebyn lockar Det sydfynske öhav med sin skärgård.

Paraplyerna i Svendborg.

Konst, keramik och krogar

Först dock en öl och macka på Børsen Kyseborgstræde med sina färgglada paraplyer i gränden utanför. På Korsgade hittas en lokal keramiker, Ruby Keramik och Butik 14 med hållbart producerade varor. Och på Brogade ligger Skab&Værk, med lokala konstnärers glas och keramik. En promenad mot hamnen längs smala gränder i forna fiskestugor mot Frederiksø hinns också med. Kvällen avrundas på toppkrogen och hotellet Christiansminde. Här bjuds förstås på riktigt bra fisk, goda viner och strålande havsutsikt till kaffet.

Finfrukost hos b&b-värdinnan Hanne på ön Tåsinge.

Övernattning med twist väntar på B&B Troelse By The Sea på ön Tåsinge. I privatvillan finns fyra toppfräscha rum, gemensamt badrum och trädgård mot havet.

–Värdinnan Hanne gör inte frukost, morgenmad, i vanlig mening. Hon serverar konstverk med nyplockade blommor och så mycket godsaker att kundrecensionerna på bokningssajterna om inte förr får sin förklaring på morgonen, säger Lottie Knutson. 

Tinnar, torn och simmande svanar i vallgraven. På vackra Fyn väntar verkliga slottsupplevelser.

Fyns förnäma slott

Ett besök på Fyn kan avslutas på det mest eleganta vis. Av öns hela 123 slott och herrgårdar väljs ett av de mest förnäma.

– För mig blev det Egeskovs Slot, en heldagsupplevelse med egen prinsessa, parker, rosor och flera serveringar. Även här fick jag en avskedshälsning: en vacker svan som simmade runt i vallgraven och putsade sig för sin partner – och mig. Visst, det kanske är barnsligt men känslan var både förtrollande och overklig, utbrister Lottie Knutson.

Den fina sagan om Fyn är dock fullt verklig. Den ligger bara knappt två timmars bilkörning bort från Köpenhamn.

Uppdaterad 2024-08-12 | Publicerad 2024-08-09

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Karin Schmidt, Martin Schori och Magnus Herbertsson
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET