”Jag har tagit kommandot över min elförbrukning”

Staffan kapar kostnader med Tibber

Uppdaterad 2023-12-22 | Publicerad 2023-12-06

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Kylan slog till tidigt i år – och med den höjda elpriser. Nu väljer allt fler att sänka sina kostnader genom Tibbers smarta elavtal och tjänster.
– Nu har jag satt mig i förarsätet! Tidigare var det bara att betala elräkningen och se glad ut, säger Staffan Åkesson i Bromma.

För två år sedan tog Staffan Åkesson, som är teknikchef inom telekombranschen, sina första steg på en alltmer medveten resa mot ett energismartare hem. Det var då den gamla bergsvärmepumpen i källaren fick tacka för sig.

Staffan Åkesson bor i ett hus om 200 kvadratmeter med 100 kvadrat källaryta tillsammans med sin hustru och yngste sonen. De två äldre barnen har flyttat hemifrån.

Tibber fixar elen

– Det var riktigt svettigt när den small där i november 2021, samtidigt som yttertemperaturen visade minus 20. Elkostnaderna sköt i höjden, som värst var vi uppe i 50 000 kronor per månad. Och det blev inte roligare av att ingen ny pump kunde levereras på sex månader. I stället hade den gamla pumpen en elpatron och huset fick värmas upp av direktverkande el, säger Staffan Åkesson.

Där och då i den allt kallare villan föddes insikten om att det här med el kostar pengar, och att familjen nu behövde se över sina elavtal.

– Jag valde elbolaget Tibber och deras timprisavtal som den bästa lösningen för att få kontroll och transparens. Och så att jag kunde optimera förbrukningen när elen är som billigast. Numera är det Tibber som ser till att jag har ström till uppvärmning, belysning, matlagning och laddning till elbilen, berättar Staffan Åkesson, då vi besöker honom i villan i Bromma.

Tibbers fasta timpris är den bästa lösningen för kontroll och transparens. Jag optimerar förbrukningen när elen är som billigast. Tibber ser till att jag har ström till uppvärmning, belysning, matlagning och laddning till elbilen.
”13.00 är min magiska tidpunkt. Då går jag dagligen in för att kolla elpriserna för nästa dag. För mig är ett smart hem att ha förmågan att styra sin elkonsumtion i det”, säger Staffan Åkesson.

Det riktigt lyser om den nya vita elbilen i garaget bland sommarminnen som trädgårdsstolar och gräsklippare. Denna morgon har Staffan Åkesson i Bromma besök av elektrikern, som tycker det är dags att byta ut den gamla gröna elcentralen i garaget. Staffan slår två flugor i en smäll, för samtidigt vill han installera en laddbox till elbilen.

Att uppdatera elen i garaget samt skaffa en smartare laddning till bilen är bara två av förändringarna som väntar i 1920-talshuset, som ligger naturnära i ett villaområde i Bromma utanför Stockholm.

Byta ut el-centralen

Redan i hallen blir det tydligt att delar av armaturen måste uppdateras; vissa inbyggda taklampor lyser för svagt medan några av strömbrytarna inte fungerar.
Staffan visar vägen till den stora el-centralen i källaren.

För två år sedan tog Staffan Åkesson de första stegen mot ett energismartare hem. I huset finns många gamla installationer som nu ska uppgraderas.

– Det sägs att det har bott en elektriker i huset. Men det är gamla installationer och ganska avancerade sådana, så mycket förstår man sig helt enkelt inte på. Och nu har saker börjat gå sönder, säger Staffan Åkesson medan han tittar på mängden av proppar i elskåpet.

Elektrikern Sören Rönnkvist har plockat fram ficklampan. Han tittar, kliar sig i håret och funderar en stund:

– Det du skulle kunna göra för att underlätta är att skriva en lista på vad du vill byta ut. Men samtidigt är det här viktiga saker och inte att vänta med att åtgärda. Numera är det husägaren som har det yttersta ansvaret för elsäkerheten i sitt hus, säger Sören Rönnkvist.

Två favorit-appar

Staffan Åkesson minns tillbaka till den där tidpunkten för ett par år sedan. Innan Tibber och i samband med att bergvärmepumpen gav upp.

Om hur han i fikarummet på jobbet hade noterat hur kollegorna allt som oftast satt djupt försjunka i sina mobiltelefoner.

– Snart förstod jag att de satt och jämförde tabeller och procent – i Tibber-appen. Jag har två favorit-appar idag. Den ena är en vind-app, jag är kitesurfare och vill alltid veta när och var det ska blåsa som bäst. Den andra är Tibber-appen där jag ser hur priser utvecklas och där jag kan styra min förbrukning till när det är som billigast.

Jämfört med familjens förra elleverantör fick man plötsligt helt andra möjligheter till kontroll.

– Numera sitter jag själv i förarsätet, tidigare fick man mest betala och se glad ut. Att man är exponerad som husägare och elkund blev extremt tydligt när bergvärmepumpen havererade. Vi hade ju ingen som helst förmåga att själva ta över situationen. Ju mer man lär sig, desto mer intresserad blir man.

Staffan Åkesson säger att el har blivit en mycket större del av livet, och berättar att han använder appen dagligen för att ha koll på hur elmarknaden utvecklas.

– 13.00 är min magiska tidpunkt. Då går jag dagligen in för att kolla elpriserna för nästa dag. För mig är ett smart hem att ha förmågan att styra sin elkonsumtion i det. I samband med att bergvärmepumpen gick sönder, och att elpriserna stack i väg den där vintern, började vi se över vad vi kunde göra. Vi drog ner temperaturen, slutade basta och duschade snabbt.

Har ni börjat basta igen?

– Absolut, men vi gör det när det är som billigast. Vi frågar Tibber-appen hur dags det är okej att starta bastun, säger Staffan Åkesson med ett skratt.

Läs mer

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson och Kristina Jeppsson och Fred Balke
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET