Annons

Elektroniken det lönar sig att laga – och inte

Är din mobilskärm trasig? Eller får du inte tvättmaskinen att fungera?

Det första du tänker är säkert att du måste köpa en ny. Men stämmer det?

Här reder experterna ut vilka av dina saker som faktiskt går att laga – och vilka som måste slängas.

Många kastar sina trasiga elektronikprylar, vilket såklart inte är bra för miljön. Om man bara låter mobilen leva en tredjedel längre än normalt kommer man att bidra till att minska miljöavtrycket.

I dag är vi vana vid att springa till affären för att köpa nytt snarare än att reparera våra saker. Nästan allt kan lagas, men ibland lönar det sig trots allt inte. Om vi vill göra det så billigt som möjligt, vad är då värt att reparera och vad ska man köpa nytt?

Här ger näthandelskedjan Kompletts elektronikexperter sina bästa råd:

Mobiler och surfplattor: JA

– Mobiler och surfplattor går ofta att reparera, men det är inte alltid lönsamt, säger Truls Aleksander Hammer, marknadschef för mobiler och surfplattor på Komplett.

Om det är lönsamt beror på hur gammal din telefon eller surfplatta är och på vad som är trasigt.

– Det vi oftast förstör på våra mobiler är skärmen. Skärmar går att reparera själv eller på verkstaden, men kostnaden på verkstaden kan bli lite högre, säger han.

Lyckligtvis behöver du inte vara särskilt teknisk för att byta skärmen själv, eftersom det finns en hel del bra hjälp att hitta på internet. Men du bör var medveten om att garantin riskerar att sluta gälla om du reparerar den själv.

– Är det batteriet som behöver bytas kan det vara skrämmande att göra det själv, och för de flesta rekommenderas inte det. Köper du ett billigt batteri på nätet så tar du en risk. Du bör få ett originalbatteri, det enklaste sättet är att ta den till en reparatör eller köpa en ny mobil eller surfplatta, förklarar Hammer.

Han tillägger dock att det enklaste och billigaste alltid är att försöka förhindra skador, till exempel med hjälp av skärmskydd och skal.

EXTERN LÄNK:

Hitta din nya mobil hos Komplett

Datorer: JA OCH NEJ

Generellt sätt brukar datorer kunna repareras, men tyvärr gäller inte det alla. Enligt Geir Anders Naess, produktchef för datorer på Komplett, beror det på om det är en bärbar eller en stationär dator.

– Bärbara datorer består i allt högre grad av komponenter som är svåra eller omöjliga att byta ut. Tidigare kunde vissa reparationer göras av vanliga människor med ett minimum av teknisk förståelse, men i dag går de tunnaste modellerna kanske inte ens att laga i butik, säger han.

Stationära datorer är i allmänhet mycket lättare att fixa.

– Här kan de flesta komponenter ersätts med relativt liten ansträngning, men på grund av det låga inköpspriset för nya datorer och att en dator snabbt blir gammal, väljer många ändå att köpa nya och snabbare datorer när garantin gått ut, förklarar han.

Spelkonsoler: JA

Espen Harring, som är marknadschef för spel på Komplett, berättar att om du har garanti på varan kommer det alltid löna sig att reparera den, eftersom kostnaden för konsumenten då kommer vara lika med noll.

– Frågan är om det är skador som du har orsakat själv. Då gäller inte garantin, och reparationskostnaden går på konsumenten. Då kan det vara bra att fundera på om det lönar sig att reparera eller inte, påpekar han.

Har du gamla konsoler som inte längre produceras, kommer det dock vara svårt med garantin. Om det lönar sig att skicka dessa på reparation beror på ett antal faktorer.

– Hur högt affektionsvärde har konsolen för användaren? Hur stor tillgänglighet och kostnad är det på reservdelen eller delarna som behövs för att reparera?

Kameror: JA

När det gäller kameror beror det väldigt mycket på priset om det är lönsamt att reparera eller inte. Bra och dyra kameror, exempelvis systemkameror, lönar sig definitivt att reparera.

Har du en kamera som inte fungerar, bör du kontakta tillverkaren för hjälp. Om du skickar in produkten kommer du att få en kostnadsberäkning för reparationen, och de kommer också att göra några programuppdateringar och kolla om produkten fungerar i allmänhet.

Skrivare: NEJ

När skrivaren slutar fungera är det tyvärr inte så mycket att göra. Här är det sällan lönsamt, eller överhuvudtaget möjligt att få den reparerad.

För vanliga skrivare, som kostar ett par tusen kronor, kan det vara svårt att få reservdelar. Om varorna omfattas av garanti eller reklamation ersätts de ofta bara med en ny.

Tvättmaskin: NJA

Priset är en viktig faktor att ta hänsyn till när man överväger om en produkt är lönsam att reparera eller inte.

– Priserna på vitvaror har minskat kraftigt under de senaste åren, medan en typisk reparation på vitvaror har gått upp i pris, de som reparerar ska också ha löner, säger Kjell-Inge Yddal Aarset, kategorichef på Komplett.

Tvättmaskiner i dag kan kosta från 3 000 kronor och uppåt. Om tvättmaskinen är fem år gammal, och det kostar mellan 2 000 och 3 000 kronor för att få den fixad, då kan valet lätt falla på en ny maskin. Men om du har köpt en tvättmaskin för 10 000 kronor, är det enligt Kjell-Inge Yddal Aarset vettigt att ta reparationskostnaden.

Mikrovågsugn: NEJ

Elektronikexperterna förklarar att mikrovågsugnar är en produkt det sällan lönar sig att reparera. Återigen beror det förstås på försäljningspriset, men alla poster som understiger 1 500 kronor kommer att ersättas och inte repareras om de lämnas till tillverkaren.

Dammsugare: NEJ

Vanliga dammsugare byts oftast ut och repareras inte. Om garantin har gått ut är det därför ofta mest lönsamt att inte spendera pengar på reparationer.

– Dammsugare under 1 500 brukar bytas ut. Ryker motorn efter att garantitiden gått ut är det bäst att köpa en ny, råder kategorichefen.

EXTERN LÄNK:

Hitta smarta el-prylar för ditt hem

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln