Uppdaterad 2022-02-03 | Publicerad 2021-11-04
Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.
Ska man spara i en indexfond eller med en sparrobot? Hur gör man ekonomin rättvis under föräldraledigheten? Hur mycket bör man spara varje månad?
Frågorna var många när Danske Banks familjeekonom Jennie Sandén och sparekonom Maria Landeborn chattade med Aftonbladets läsare i slutet av oktober. Här kan du läsa några av frågorna och svaren i efterhand.
Vad är bäst, indexfonder eller sparrobot?
Maria Landeborn: Fördelen med en sparrobot är att du automatiskt får en mix av fonder och lagom hög risk i portföljen, det vill säga rätt fördelning mellan aktie- och räntefonder. Den rebalanserar dessutom automatiskt (återställer balansen) åt dig. Kostnaden är låg.
Fördelen med indexfonder är att de är ännu billigare, men då måste du själv välja fonder och säkerställa att risken är lagom hög då och då (om du inte har hela kapitalet på börsen vill säga).
Om jag tar ut mer föräldraledighet än min partner, hur ska min partner konkret kompensera mig ekonomiskt så det blir rättvist?
Jennie Sandén: Du tar upp en viktig fråga och jag skulle vilja addera att det inte enbart behöver handla om föräldraledigheten utan även övrig tid under barnets uppväxt som ex VAB, då förskolan är stängd. Ni bör diskutera hur ni fördelar denna tid mellan er, och hur den som tar största ansvaret ska kompenseras. Glöm inte att kompensera för såväl månatligt sparande som sparande till pensionen.
Mina aktier har presterat mycket bättre än mina fonder, snart är det 50-50 i värde. Hur ska jag resonera där? Funderar på att börja månadsspara i aktier i stället för fonder.
Maria Landeborn: Fonder kommer över tid ha en jämnare utveckling än en portfölj som består av några enskilda aktier. Det som är bra med fonder är att riskspridningen blir bättre eftersom du får en del av många olika bolag. Över tid ökar det chansen att du lyckas på börsen.
I år har dina enskilda aktier gått bättre, men nästa år (eller månad) kan utvecklingen lika gärna vara den omvända och fonderna går bättre.
Jag tycker att du ska behålla fondsparandet som en bottenplatta i portföljen, och om du är aktieintresserad så kan du investera i aktier utöver det.
Jag har två små söner som jag och min man vill börja spara till den dagen de fyller arton år. Hur ska jag tänka?
Maria Landeborn: De är så små att du har en väldigt lång sparhorisont (15-20 år beroende på när de ska få pengarna). Det bästa alternativet när du är så långsiktig är att spara i aktiefonder. Undvik sparkontot, där har pengarna ingen chans att växa.
Ett bra alternativ för att se till att de får lika mycket pengar i framtiden, är att spara i en kapitalförsäkring. Då kan du sätta båda barnen som förmånstagare. Fördelen är att du kan bestämma när pengarna ska betalas ut och att de inte automatiskt får tillgång till kapitalet på 18-årsdagen.
Finns det någon riktlinje kring hur mycket man bör kunna spara varje månad?
Jennie Sandén: Det finns de experter som säger att man bör spara 10 procent av sin lön varje månad. Jag tycker att man i stället ska utgå från vilka utgifter som man har varje månad och tänka att man ska ha ett buffertsparande på ett par månadslöner för att klara sig om något skulle hända. Därutöver bör man ha ett långsiktigt sparande samt ett sparande till pensionen. Tänk på att hellre ha ett mindre sparande än inget alls.
Jag och min sambo delar alla utgifter 50-50, men han tjänar mycket mer än mig. Är det fel av mig att tycka att han kan betala lite mer för våra gemensamma utgifter?
Jennie Sandén: Hur man fördelar utgifter är en viktig dialog att ta med sin partner. De finns de som delar upp utgifterna genom att om en part tjänar 10% mer än den andra, även tar 10% mer av utgifterna varje månad. Ett annat sätt är att tillsammans bestämma hur mycket var och en ska ha kvar av lönen varje månad och låta överskottet gå in på ett utgiftskonto där räkningar dras. Oavsett vilket sätt som passar er familj bäst är det viktigt att ni diskuterar hur ni ska kunna skapa en jämlik ekonomi och möjliggöra trygghet och ett individuellt sparande för er båda.