Det artificiella försvaret

Terrorism, ökad kriminalitet och it-attacker. I dag är det långt mer än bara väpnade styrkor som hotar ett lands säkerhet. Nya tider kräver nya former av försvar – inte minst i fråga om it-säkerhet. MUST, Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst, utforskar just nu vinsterna med att använda sig av AI.

Uppdaterad 2023-11-06 | Publicerad 2023-10-27

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Attacker mot servrar och datorer sker dagligen över hela världen – och i allt större utsträckning. Samtidigt som såväl terrorhoten som kriminaliteten ökar. I dag är inte militära styrkor och väpnade attacker nödvändigtvis det största hotet mot ett lands säkerhet.

Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst, MUST, har som främsta uppgift att förebygga, upptäcka och motverka säkerhetshot som riktar sig mot Försvarsmakten eller Försvarsmaktens intressen i Sverige. Arbetet sker till stor del med hjälp av inhämtning, analys och bearbetning av information från såväl öppna källor som från Sveriges försvarsattachéer och andra länders underrättelsetjänster.

Säkerhetshot delas in fem övergripande kategorier

  • Främmande underrättelseverksamhet
    Kriminalitet
  • Sabotage
  • Subversion
  • Terrorism

Artificiell intelligens

MUST:s medarbetare består av både civila och militära experter inom allt från statskunskap och matematik till kryptologi – och it-säkerhet. En av dem som jobbar inom sfären för it-säkerhet med särskilt fokus på AI är “Hugo”.

– Utan att gå in på detaljer så hjälper AI oss med att öka effektivitet och produktivitet genom att automatisera repetitiva och tidskrävande uppgifter samtidigt som det kan analysera stora datamängder och förutspå trender som annars kan vara svårt att upptäcka.

Nyexaminerad förmåga

Som relativt nyexaminerad har han haft stor nytta av sin utbildning – inte minst när det kommer till att förstå grundprinciperna för artificiell intelligens. Att det sen blev just MUST var mer av en lyckosam slump.

– Jag såg en annons som jag tyckte verkade spännande. Sedan har jag alltid velat jobba med något som bidrar till samhället och jag tyckte MUST verkade spännande, utan att jag egentligen visste så mycket om arbetsplatsen eller arbetsuppgifterna.

Liksom de andra inom Försvarsmakten som inte har någon militär erfarenhet genomgick han en kortare version av lumpen, vilket är en del i det utbildningspaket som ges till nyanställda. Men i övrigt märks de militära inte av i det dagliga arbetet, menar han.

– Förutom att vi jobbar med militära mål, så märks det ganska lite. De flesta av mina kollegor är civilanställda och även de militärt anställda går oftast i civila kläder. Det som är annorlunda är givetvis att säkerhetsnivån är mycket högre än på andra arbetsplatser. Ibland händer det att vi alla bär uniform, till exempel om du är med i en övning eller vid speciella högtider.

I dag är det långt mer än bara väpnade styrkor som hotar ett lands säkerhet.

Ständig vidareutveckling

Bortsett från den sporadiska förekomsten av uniformer är det givetvis säkerhetstänket som skiljer sig från andra arbetsplatser. Ett exempel är att det är svårt att ta hjälp av system och verktyg som är “köpta på stan”, även om de, i den mån det går, försöker använda sig av kommersiella verktyg för att spara tid. I övrigt är det omvärldsläget som styr.

– Det svåraste och roligaste är nog att ständigt var beredd att ändra fokusområde och tempoväxling. I och med att du jobbar i en underrättelsetjänst, så är det omvärldsläget som bestämmer vad som har högst prioritet. När en situation uppstår, så får du lägga det du höll på med åt sidan för att rycka in i ett mer operativt arbete.

* ”Hugo” heter egentligen något annat.

Säkerhetstjänstens huvudsakliga områden:

SÄKERHETSUNDERRÄTTELSETJÄNST

Analyserar och möter säkerhetshot från utländska underrättelsetjänster samt andra aktörer och deras försök att hämta information. En av de metoder som används här är omvänd målsökning, vilket innebär att man utgår från det man vill skydda och hur en aktör skulle kunna komma åt det, snarare än att följa aktören i sig.

SÄKERHETSSKYDDSTJÄNST

Arbetar förebyggande med att uppgifter som omfattas av sekretess och som rör Sveriges säkerhet inte röjs, ändras eller förstörs. Den säkerställer också att endast personer som är pålitliga ur säkerhetssynpunkt får ta del av informationen och delta i verksamheter som har betydelse för Sveriges säkerhet.

SIGNALSKYDDSTJÄNST

Förhindrar att obehöriga får insyn i, eller kan påverka, totalförsvarets telekommunikations- och it-system. Detta sker med hjälp av kryptografiska metoder och övriga signalskyddsåtgärder.

Trackinglänk
Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson och Kristina Jeppsson
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET