Minskade sina elkostnader med 30 procent

Tibbers timprisavtal optimerar ekohuset

Just nu testar Schibsted Brand Studio en betaversion där AI läser upp innehållet i artikeln. Lyssna själv här!

Uppdaterad 2023-10-24 | Publicerad 2023-09-25

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Badrum med AI-dusch, rörelsedetektor som öppnar toalocket automatiskt och en klorfri pool med renat regnvatten.

Anders Hallström har skapat ett av Sveriges mest moderna ekohem – och dessutom sänkt sina elkostnader.

– Med hjälp av Tibbers timprisavtal nyttjar vi nu vårt energieffektiva ekohus på ett smart sätt.

Det är en höstdag som kosan styrs mot kommunen ett par mil norr om Stockholm för att besöka det banbrytande byggprojektet Eco Now House 2.0 – familjen Hallströms andra byggprojekt med hållbarhet som ledstjärna.

Villan från 1964 har familjen renoverat sedan 2018. Genomgående med material som är hållbara och klimatvänliga utifrån olika perspektiv. Som att de håller länge innan de behöver bytas ut eller renoveras, är gjorda av spillmaterial eller går att återvinna till exempel. Mycket är svensktillverkat och Svanen-märkt.

Välkommen till Ekohuset 2.0. Familjen Hallström; Anders, Marie och barnen Kevin, 18, Karl-William, 17 och Leija, 11, flyttade in 2018.

Styr förbrukningen av el

Solceller ger ungefär 25 procent av den energi som familjen förbrukar.

De solcellsbeklädda takpannorna ger ungefär 25 procent av den energi som familjen förbrukar. Och sedan årsskiftet har man Tibbers timprisavtal. Något som blir väldigt effektivt då familjen får möjlighet att styra uppvärmning av hus och pool, laddning av elbil, tvätt och annan förbrukning mot de tider då elpriset är som lägst.

– Genom att enkelt följa elpriserna i Tibber-appen blir det möjligt att styra sin förbrukning av el då priset är som lägst. Avtalet spar både energi i det stora hela som pengar i plånboken för den enskilda. För oss har det minskat våra elkostnader med omkring 30 procent, säger Anders Hallström.

Det finns en bild av att det som är hållbart byggt också måste vara avskalat och enkelt. Jag ville visa att det inte finns någon motsats i en trendig och modern design och klimatsmart hållbarhetstänk
Med Tibber har familjen Hallström minskat sina elpris-kostnader med cirka 30 procent. ”Smart energianvändning är en stor del i hållbarhet. Och hållbarhet är inte bara en livsstil, utan ett måste för framtiden” säger Anders Hallström.

Huset värms upp av kamin och vattenburen golvvärme – som är kopplad till bergvärmepump och delar av huset har isolerats med svensktillverkad hampa.

I vintras då elpriserna slog i taket blev många mer energimedvetna. Det fick många att upptäcka Tibbers smarta lösningar för att styra förbrukningen och hålla elräkningen nere – bra både för plånboken och miljön.  

– El har varit något många tar för givet och inte tänker på att man inte kan använda hur mycket som helst av. Energianvändning är en stor del i hållbarhet. Och hållbarhet är ett måste för framtiden, säger Anders Hallström, som även har hållbarhet som sitt yrke i egenskap av konsult och expert på området.

Energismarta lösningar

Vatten är en annan resurs få tänker på som något annat än outsinligt.

– Det vattnas, fylls pooler och tvättas altandäck och bilar med rent dricksvatten. Samtidigt har vi på senare år börjat uppleva vattenbrist på sina håll även i Sverige under varma somrar. Vi behöver hushålla mer med vatten. Och det kommer alltmer teknik som möjliggör det, säger Anders Hallström.

Runt om i huset finns många smarta lösningar som spar energi. 

– Ytterligare en uppgradering jag nu gör är att koppla upp huset med Tibber Pulse, säger Anders Hallström.

Tibber Pulse gör så att du i Tibber-appen kan se hur mycket el som förbrukas i realtid, vilket gör det enkelt att styra elförbrukningen, i vissa fall automatiskt, mot de tider på dygnet då elpriset är som lägst.

Teknik i framkant

I Hallströms badrum finns en värme- och vattensparande dusch. Teknik möjliggör att en viss del av värmen återvinns. AI-sensorer i golvbrunnen känner av vilket vatten som kan slussas direkt genom ett inbyggt reningssystem i stället för att åka ut i avloppet och vidare till närmsta reningsverk.

Toaletterna har lock som öppnas genom rörelsedetektorer och både tvättar och lufttorkar efter utförda behov.

– Man kan tro att duschtoaletter skulle slösa väldigt mycket vatten. Men då det går åt stora mängder vatten för att framställa toalettpapper blir denna lösning, som spar in på pappret, en plusaffär för miljön i slutänden, säger Anders Hallström.

På baksidan av huset finns en pool, som är en så kallad miljöpool. Stommen i stål är återvinningsbar och vattnet renas med ett miljövänligt alternativ till klor.
En stor del av vattnet i poolen är dagvatten. Det kommer ifrån den 4 800 liter stora tanken som diskret döljer sig nedgrävd bakom prunkande höstblomster.

Det är fem år sedan Familjen Hallström flyttade från radhuset, som var familjens första hållbara byggprojekt, till villan i Vallentuna. Och sedan en tid är Ekohuset 2.0 färdigt efter lång tid av renoveringar.

– Det var inte helt smärtfritt i början då vi levde bland labyrinter av flyttlådor. I synnerhet inte när novemberkylan infann sig och fönstren inte var på plats. Det satt byggskivor för i stället, som det blåste in igenom. Och vi hade bara kaminen och den uppvärmda toalettsitsen som värmekällor – och toaletten saknade dörr.

Men trots alla utmaningar har projektet till slut inte bara resulterat i ett förvandlat hem.

– Jag är tacksam för att barnen har fått vara med på den här resan och se saker växa fram. Man lär sig uppskatta saker som man kanske annars bara tar för givet, avslutar Anders Hallström.

Läs mer

Publisert:

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Fred Balke
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET