Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Amanda, Rasmus

Annons

Så skapar du det godaste glöggfikat

Adventstiden är här!

Värm dig med lite rykande varm alkoholfri glögg och något gott till.

Här får du tips på några riktigt smaskiga godsaker att duka fram på glöggminglet.

Åsa Orsvärn är Chief Blender för Blossa Glögg. I många år har hon blandat glögg med varm hand. Kärlek till hantverket, känsla för kvalitet och de finaste råvarorna har gjort Blossa akoholfri till en älskad jultradition – år efter år.

Åsa Orsvärn intygar dessutom att det passar till det mesta.

– Alkoholfri glögg passar till det mesta. Jag kommer faktiskt inte på något det inte passar till även om jag sällan brukar dricka det till middagen. Däremot passar det i matlagning, till exempel i köttfärssåsen eller en köttgryta. Det innehåller ju både avalkoholiserat vin, kryddor och lite socker.

Vad har du helst till glöggen då?

– Pepparkakor fungerar bra till vår vanliga alkoholfria glögg. Men till Blossas alkoholfria glögg med smak av ingefära och blåbär föredrar jag skivad lite starkare ost, rostade mandlar eller torkad skinka.

Hon tipsar också om att sätta sin egen prägel på Blossas alkoholfria glögg.

– Man kan till exempel riva ner lite apelsinskal i den. Man sätter sina egna begränsningar och kan variera från gång till gång.

Här är några riktiga godbitar till glöggfikat:

Glöggiga rawfoodbollar

Foto:Blossa

Ingredienser (ca 20 -25 st)

2 dl Blossa alkoholfri glögg, gärna ekologisk

200 g skalad sötmandel (1 påse)

100 g (ca 8 st) urkärnade dadlar

2 msk kokosolja

Rivet skal från 1 apelsin

Topping

Hackade pistagenötter

Kokos

Lakritspulver

Lingonpulver

Gör så här

1. Koka glöggen så att den blir koncentrerad och cirka ½ dl återstår.

2. Mixa mandeln grovt.

3. Mixa ihop dadlar, kokosolja, 3 msk glöggkoncentrat och rivet apelsinskal.

4. Gör bollar och rulla dem i valfri topping.

Saltrostade nötter med honung

Ingredienser

2 dl blandade nötter tex mandlar, hasselnötter, valnötter, pistagenötter

1 msk havssalt

1 msk flytande honung

Gör så här

1. Rosta nötterna med salt i ugnen på 200 grader tills de blir gyllenbruna.

2. Häll på lite honung och blanda runt.

3. Rosta ytterligare någon minut till honungen karameliserats.

4. Lägg upp på bakplåtspapper och låt svalna.

Blåbär- och ingefärssirap

Foto: Blossa

Ingredienser

2 dl Blossa Blåbär Ingefära ekologisk alkoholfri glögg

2 dl socker

Gör så här

1. Häll ingredienserna i en kastrull och koka i 15-20 min tills glöggen minskat till hälften och tjocknat.

2. Häll sirapen i en flaska och låt kallna.

Servera tillsammans med mogen Camembert, honungsglaserade nötter och rosmarin.

Tips!

Gör en vinägrett på 3 delar olivolja, 2 delar glöggsirap och 1 del vinäger. Krydda med havssalt och nymalen svartpeppar. Den är utsökt till sallad på strimlad svartkål/grönkål, krispig blomkål, morotsslantar, granatäpple, strimlad rödkål, rostade/grovhackade sötmandlar, stora vita bönor och smulad Pecorino. Vänd ner vinägretten i salladen cirka 10 minuter före servering.

Tunnbrödssticks med glöggkryddor och salt

Ingredienser

2-3 st mjuka tunnbröd

1 påse glöggkryddor

1 nypa havssalt

1 ägg

Gör så här

1. Mixa glöggkryddorna i kryddmixer.

2. Skär tunnbrödet till långa sticks.

3. Pensla med ägg och strö på glöggkryddor och salt.

4. Rosta i ugnen på 200 grader tills de är gyllenbruna.

EXTERN LÄNK: Få fler tips till glöggfikat här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln