Annons
Mutti

Hemligheten till snabb – och äkta italiensk matlagning

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Finns det en italiensk hemlighet som gör det möjligt att både skapa magiska upplevelser i köket och få ihop vardagen? Här avslöjar vi ingrediensen som är given i det italienska köket – till vardag och fest.

När vi tänker på italiensk matlagning föreställer vi oss ofta långsamt sjudande grytor och handgjord pasta – allt kärleksfullt tillagat av en italiensk mormor som stått timmar i köket. Men är det verkligen sanningen?

– Precis som alla andra behöver italienare också hitta genvägar för att få ihop matlagningen och livet. För att lösa vardagspusslet tar italienska hemmakockar till det hemliga vapnet passata, eller passerade tomater. Med Mutti Passata är det enkelt att fånga kärnan av Italiens kulinariska rikedom – till en bråkdel av tiden, säger Emma Vuorenmaa, marknadschef för de nordiska länderna.

Mutti Passata görs på solmogna tomater och har en sammetslen konsistens och söta smak. Tack vare sin mjuka och täta konsistens är passerade tomater ett snabbt och enkelt sätt att tillaga ett mästerverk i köket – det tar bara två minuter att värma och tillaga. Det kan vara anledningen till att det är italienarnas absoluta favorit.

Trots att passerade tomater alltså dominerar i Italien är läget ett annat runt om i världen – också i Sverige. Här väljer vi ofta finkrossade tomater när vi ska laga mat.

– Och det finns inget fel i det, krossade tomater har en fräsch smak och rik konsistens av finmalda bitar. Men bilden av att ”det måste vara” krossade tomater för att skapa en italiensk matupplevelse stämmer alltså inte, framför allt inte i Italien, säger Emma Vuorenmaa

Visste du att passerade tomater står för 63,7 procent av alla tomatbaserade produkterna på den italienska marknaden?

3 anledningar att laga med passata

  1. Tack vare sin naturligt söta smak och den tjocka, sammetssläta konsistensen behöver Mutti Passata bara några minuter för att värmas upp och bli klar. Det gör passerade tomater till en perfekt genväg i köket.
  2. Tvärtemot vad vi tror är det faktiskt passerade tomater som är italienarnas favoritsätt att använda tomater på. I Norden väljer vi hellre finkrossade – trots att passerade tomater faktiskt är det snabbaste sättet att skapa dina maträtter.
  3. God mat handlar inte alltid om långa förberedelser i köket: att spendera mindre tid vid spisen ger dig chansen att ägna mer tid åt det du älskar.

Receptet Spaghetti Bolognese – den snabba versionen

Upptäck hur du kan förnya dina klassiker med hjälp av Mutti Passata. Här är ett recept på på en klassisk Spaghetti Bolognese – som smakar precis som den ska men sparar tid.

INGREDIENSER FÖR 4 PERSONER (15 MINUTER):

  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 400 g nötfärs
  • 1 tesked paprikapulver
  • 400 g Mutti Passata
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 msk tomatpuré, gärna Mutti dubbel koncentrerad
  • 1 tesked torkad oregano
  • 1 tesked svartpeppar
  • nypa salt
  • 400 g spaghetti
  • Parmesanost
  • basilika

METOD:

  1. Koka upp pastavatten och tillsätt generöst med salt. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Hacka den skalade löken och vitlöksklyftorna och fräs dem i olivolja i en stor stekpanna eller stekpåse.
  3. Tillsätt nötfärsen och stek i några minuter. Krydda med paprikapulver.
  4. Tillsätt Mutti Passata, grönsaksbuljongtärning, Mutti Dubbel Koncentrerad Tomat, oregano, svartpeppar och en nypa salt efter smak. Låt småputtra tills pastan är klar.
  5. Rör den avrunna spaghettin i såsen och servera med riven parmesan och basilika.

Uppdaterad 2024-03-05 | Publicerad 2024-02-28

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson, Kristina Jeppsson och Elvira S Barsotti
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Karin Schmidt, Martin Schori och Magnus Herbertsson
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET