Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Annons

7 myter om rökning

Därför stämmer inte de gamla ”sanningarna”

”Morfar lever faktiskt och han har rökt hela sitt liv”. ”Jag blir mindre stressad av att röka” . ”Något måste man ju ändå dö av”.

Skyller du också på något av detta i stället för att fimpa?

Det är en hård kamp att sluta röka eller dra ner på rökningen. Det kräver motivation och en vilja av stål. I de svåraste stunderna kanske du försöker övertyga dig själv om att det inte alls är så illa att röka. Men efter att du läst detta kanske du inte är så övertygad längre.

Här är sju myter om rökning:

• MYT 1: Min morfar är 93 år och han har rökt sedan han var 15

Då har han haft tur. Varannan rökare dör i förtid och i genomsnitt lever en rökare tio år kortare än en icke-rökare. 12 000 personer dör varje år på grund av rökning, enligt Socialstyrelsens uppskattning som baseras på åren 2010-2012.

• MYT 2: Jag kommer gå upp 10 kilo om jag slutar och det är lika illa

Väldigt få går upp 10 kilo av att sluta röka. I genomsnitt hamnar viktökningen på 2-3 kilo efter ett år. Men det går att motverka med nyttig mat och motion. Några kilo extra är dessutom mindre farligt än att röka. Bara extrem övervikt motsvarar faran med rökning hos normalviktiga personer, visar en studie som publicerats i tidningen PLOS Medicine. 

• MYT 3: Jag har rökt så länge att skadan redan är skedd

Nej, direkt när du fimpar börjar hälsovinsterna att märkas oavsett om du är gammal eller ung. Efter 20 minuter är pulsen nere på normal nivå och redan efter ett dygn har riskerna för hjärtinfarkt minskat.

Risken för lungcancer halveras om du slutar röka i 50-årsåldern, enligt Socialstyrelsen. Du vinner levnadsår även om du är ännu äldre när du slutar, visar flera studier.

• MYT 4: Jag kommer kanske bli beroende av nikotintuggummin i stället

Om man är mycket starkt beroende av nikotin kan man bli det. Men risken med att använda nikotinläkemedel är liten, jämfört med att röka. Det farligaste med att röka är inte nikotinet. Man får i sig 8000 skadliga ämnen när man röker, varav ett 60-tal kan orsaka cancer, enligt Vårdguiden.

EXTERN LÄNK: Hitta produkten som kan hjälpa dig att sluta

• MYT 5: Det är ändå bara jag som påverkas av min rökning

Det stämmer inte alls. Att utsättas för passiv rökning innebär i stort sett samma risker som för rökaren själv, bara i något lägre grad. Passiv rökning ökar risken för exempelvis lungcancer och hjärt-kärlsjukdom, enligt Socialstyrelsen.

Enigt WHO dör över 600 000 människor av passiv rökning varje år. Det motsvarar ungefär en procent av alla dödsfall varje år, vilket innebär att av hundra personer som dör så dör en på grund av andra rökning.

• MYT 6: Något måste man ju ändå dö av

Jo, men du kanske helst vill slippa dö efter en längre tids plågsam sjukdom?

Rökning ökar risken för flera sjukdomar, däribland flera cancersjukdomar, hjärt-kärlsjukdom, diabetes, samt sjukdomar och infektioner i andningsorganen, enligt WHO. I Sverige blir cirka 100 000 svenskar sjuka per år i rökrelaterade sjukdomar, enligt Socialstyrelsen.

• MYT 7: Cigaretterna gör mig lugn

Att sluta röka gör dig mindre orolig och stressad, inte tvärtom. Det visar bland annat en forskningsstudie från England som publicerats i British Journal of Psychiatry. Speciellt hos de som röker för att hantera tillvarons påfrestningar leder rökstopp till mindre ångest, enligt studien.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln