Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Annons

Så undviker du fällorna när du ska hyra takbox

Just nu är det högsäsong för att att hyra takbox.

Många ser det både som ett mer ekonomiskt alternativ, men också mer praktiskt då man slipper förvara en egen takbox.

Här guidar Henrik, produktchef på Hygglo och takboxentusiast, oss igenom de viktigaste aspekterna och tipsar om vilka fällor du bör undvika.

En av de största fördelarna med att hyra takbox är att det ofta blir billigare i slutändan jämfört med att köpa en egen. Det här beror givetvis på hur mycket man använder en takbox och vilken modell man funderar på att köpa, men också hur mycket man betalar för den takbox man hyr.

Henrik, produktchef på uthyrningsappen Hygglo, tycker att ett rimligt pris att betala för en takbox är 400–600 kronor per vecka. Vissa takboxar av äldre modell kan man få så billigt som 200–250 kronor per vecka, medan vissa exklusiva modeller får man betala uppemot 900 kronor per vecka.

När man hyr gäller det också att hålla tungan rätt i mun vad det gäller takräcken. I de flesta fall ingår inte takräcken då många bilägare har egna takräcken.

– I vissa fall kan man göra riktiga kap och hitta en takbox där takräcken ingår men till priset av vad bara en box kostar. Var dock noga med att kolla så att det är takräcken som passar just din bil, säger Henrik.

EXTERN LÄNK

Se priset på alla takboxar i din närhet

Om du behöver hyra takräcken

Det finns en hel uppsjö av olika modeller att välja mellan. Det är därför viktigt att välja en som passar just din bil. De flesta moderna bilar har rails på taket som takräckena fästs i, dock har vissa bilar inga rails och behöver takräcken som fästs i dörrkarmen och klämmer mot taket.

Vad det gäller rails finns det i huvudsak två huvudkategorier. Den ena är friliggande rails, som har luft mellan taket och railen. Dessa rails behöver ett fäste som greppar runt railen – här passar de flesta universalfästen. Den andra varianten är solida rails, som sitter mot taket hela vägen längs med bilen, dessa har nästan alltid en lägre profil än friliggande rails. Solida rails har en skena längs med som takräcket kläms fast i. Detta gör i sin tur att solida rails har två underkategorier, de som har skenan på utsidan av railen och de som har skenan på insidan av railen.

– Om man ska hyra räcken för solida rails gäller det verkligen att hålla koll på om man har rails med skenan på insidan eller utsidan, för det är olika fästen för dessa två. Många bilägare har dock egna takräcken så det här är redan löst för de flesta, säger Henrik.

Att fästa boxen på takräcket

När du ska fästa boxen på takräcket är det viktigt att takboxen inte kan flytta sig vare sig åt sidan, uppåt, framåt eller bakåt. Är takboxen en modell som fästs med U-fästen så behöver man inte oroa sig för detta. Är det däremot andra typer av fästen, som till exempel är öppna åt ena hållet, kan man behöva tänka till ett varv extra.

– Tänk då på att fästa de främre fästena med öppningen bakåt, de förhindrar då boxen från att åka bakåt vid acceleration. De bakre fästes då med öppningen framåt, för att förhindra att boxen åker framåt vid inbromsning, säger Henrik.

EXTERN LÄNK

Se vilka takboxar som passar din bil

Välj modell efter behov

Att välja en för stor takbox kommer ge onödigt luftmotstånd och därmed onödigt hög bränsleförbrukning. Dessutom kan det resultera i högre ljud i kupén. Att välja en för liten takbox gör ju självklart att man inte får med sig det man behöver.

– Försök tänka igenom på förhand hur du ska packa och vad du kommer behöva packa i takboxen, så att du väljer rätt takbox för ändamålet, säger Henrik.

EXTERN LÄNK

Se alla modeller i din närhet

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln