Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Annons

Fem myter som avskräcker från att börja investera

Den som har sparpengar kan tjäna på att investera dem.

Men flera vanliga missuppfattningar gör att många inte vågar.

Här slår vi hål på några vanliga myter kring investeringar.

Det tar mycket tid.

Det är väldigt riskabelt.

Ja, myterna om investeringar är många.

Här tar vi upp fem av dem – som tyvärr innebär att många drar sig för att börja investera, även om de egentligen vill och skulle ha stor nytta av det. Den som har sparpengar har nämligen ofta mycket att tjäna på att investera dem. Som tur är är det nästan aldrig för sent att börja.

Myt 1: Man måste ha mycket pengar för att investera

Det här är kanske den allra vanligaste myten. Många ser investeringar som en hobby för miljonärer – men faktum är att du varken behöver vara halv- eller kvartsmiljonär för att kunna investera. I princip behöver du bara några hundra kronor för att komma igång.

Och det viktigaste är egentligen inte beloppet du investerar, utan hur länge du kan avvara pengarna. Som en tumregel kan du tänka att du bara ska investera pengar som du kan klara dig utan i minst tre år.

Myt 2: Man måste ha expertkunskaper för att investera

Visst krävs det kunskap för att göra investeringar, men bara om du väljer att göra allt själv. Du kan i stället välja att ta hjälp. Det finns massa olika investeringslösningar där experter sköter investeringarna åt dig – i allt från enskilda aktier till placeringsfonder och olika typer av förvaltade investeringskonton. Det finns exempelvis lösningar där experter investerar dina pengar utifrån när du vill kunna använda pengarna, vilken risknivå du känner dig bekväm med och hur mycket pengar du har råd att förlora vid oförutsedda värdeminskningar på investeringarna.

EXTERN LÄNK:

Kom igång med ditt sparande i dag

Myt 3: Det tar mycket tid att hålla på med investeringar

Hur mycket av din tid investeringarna tar beror självklart på hur mycket du väljer att göra själv.

Vill du ha full koll på varenda detalj om vartenda företag du investerar i och följer börserna varje dag tar det såklart mycket tid.

Om du i stället tar hjälp av investeringsexperter genom att spara i fonder eller välja en lösning med ett förvaltat konto kan du luta dig tillbaka och låta proffsen ta hand om den löpande övervakningen och justeringar av dina investeringar.

Myt 4: Det är väldigt riskabelt att investera

Det stämmer att risken ökar om du investerar dina pengar i stället för att spara på ett bankkonto, men det finns många missuppfattningar och fördomar om hur stor risken egentligen är.

Grunden är att du själv väljer hur stor risk du vill ta.

Aktier och obligationer är de två grundkategorierna när det gäller investeringar. Aktier ger en högre förväntad avkastning på längre sikt, men medför också större risker.

Om du inte är så riskbenägen bör du i stället investera mer i obligationer. Tumregeln är att ju längre du kan avvara pengarna, desto större andel aktier kan du investera i eftersom ett längre perspektiv gör dig mindre sårbar för tillfälliga variationer i aktiepriserna.

Det viktigaste är att du är medveten om vilken risknivå du har valt och att du hanterar riskerna på ett bra sätt, så att du kan känna dig lugn.

Du måste dock komma ihåg att alla typer av investeringar kan leda till förluster, oavsett vilken riskprofil du väljer.

Myt 5: Det är dyrt att investera

Nej, det behöver inte vara dyrt att investera. Vanligtvis blir det en del kostnader exempelvis när en investering genomförs (när värdepapper köps eller säljs), men de nya digitala plattformarna som har dykt upp de senaste åren har sänkt de här kostnaderna.

Om du väljer en investeringslösning där experter sköter investeringarna åt dig, till exempel i olika typer av fonder, betalar du löpande avgifter för denna tjänst.

ISK är ett smart val

Ett investeringssparkonto (ISK) gör det lättare för dig som privatperson att handla i aktier, fonder, obligationer och andra värdepapper. Du slipper hålla reda på vinst eller förlust när det är dags att deklarera då värdet på tillgångarna årligen beskattas enligt en schablon. Inte heller beskattas ränta, utdelning eller annan avkastning som lämnas på de tillgångar som du förvarar på kontot.

EXTERN LÄNK:

Kom igång med ditt sparande i dag

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln