Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Annons

Guide: Så lyckas du med bostadsköpet

Att köpa en bostadsrätt är ofta den största affären i livet.

För att det också ska bli den bästa affären behöver du vara väl förberedd.

Här får du några viktiga tips på vägen.

Det är mycket att tänka på när man köper en ny bostad – framförallt om det är ditt första egna boende. Men är du väl är förutsättningarna att affären blir lyckad större. Det blir både enklare att söka och hitta rätt bostad, samtidigt som du vet att ekonomin håller även efter bostadsköpet.

Så vad ska man tänka på?

Här är fem viktiga saker att tänka på:

1. Gör en kalkyl och skaffa ett lånelöfte

Börja med att räkna på hur mycket bostaden får kosta. Titta på webben och lägg in din kalkyl i någon av alla de kalkylmodeller som finns.

När du har bestämt en gräns för hur mycket du kan lägga på ett nytt boende kan du prata med din bank – eller ansöka om ett lånelöfte direkt online. En del mäklare kräver nämligen att du har ett giltigt lånelöfte klart för att du ska få lägga ett bud.

Enligt de nya lånereglerna som trädde i kraft förra sommaren kan du låna totalt upp till 85 procent av bostadens värde. Bottenlånet, som har de förmånligaste villkoren, kan uppgå till 80 procent av bostadens värde och de sista 5 procenten kan utgöras av topplån. En annan fördel med bottenlånet är att det kan betalas tillbaka över en lång tid, upp till 50 år.

Du kan välja mellan olika bindningstider för ditt lån, från 3 månader upp till 10 år, eller en kombination. Du kan när som helst byta från ett lån med kortare bindningstid, till exempel 3 månader, till ett lån med längre bindningstid.

EXTERN LÄNK:

Läs allt om Danske Banks olika bolån här

2. Hitta bostaden – och ta gärna med en byggexpert

När du hittat en intressant bostad som du funderar på att köpa är det en bra idé att ta med en byggexpert. Det kan vara en värderingsman eller en kunnig hantverkare. Denne kan snabbt bilda sig en uppfattning om det finns några dolda fel i bostaden.

Fördelen med att anlita en erfaren värderingsman är att risken för framtida tvister minskar när husets tillstånd finns dokumenterat av båda parter. Energirapport kan också vara värdefull att beställa om det är ett stort och energikrävande hus.

4. Ingå köpeavtal

När köpare och säljare är överens upprättas ett kontrakt. Tänk på följande:

Ångervecka: Det går inte att häva affären med mer än att det finns stora dolda fel eller avgörande avvikelser från avtalet, som exempelvis att det finns inteckningar som inte redovisats.

Komplext avtal: Är det ett komplext avtal kan det vara värt att ta hjälp av juridisk expertis så att eventuella oklarheter inte blir en dyr fälla.

Ta en ”second opinion”: Tänk på att mäklaren har ett egenintresse i att sälja. Därför kan det vara bra att ta med en egen ”mäklare”, det vill säga någon som kan fastigheter och avtal.

4. Vilka försäkringar ska man ha?

Hemförsäkring: När du köper en ny bostaden är det läge att se över dina försäkringar. Krävs det bara mindre justeringar i din nuvarande hemförsäkring eller behöver du en helt ny?

Dolda fel-försäkring: Köper du ett hus där du bedömer att det varit svårt att göra en grundlig besiktning, kan det vara bra att kontrollera om säljaren har tecknat en dolda-fel-försäkring, som kompenserar eventuella brister som upptäcks i efterhand.

Ekonomisk trygghet: När du flyttar till en ny – och kanske dyrare – bostad är det en bra idé att säkra din fortsatta ekonomiska trygghet. En viktig del är att teckna ett låneskydd som täcker upp för lånet om du blir arbetslös eller sjuk.

5. Få din nya budget på plats

När du har flyttat in i ditt nya boende är det dags att göra en budget. Fördela dina kostnader över hela året så att du är säker på att du klarar de nya utgifterna. Kanske drar värmekostnaderna iväg över vintern och då är det bra att budgetera för det. Ska några större reparationer göras till våren, se till att stoppa undan lite så det finns en renoveringsbuffert när det är dags.

Tänk också på att dina årliga ränteutgifter ändrar sig när du flyttar från en bostad till en annan. Se till att jämka de nya ränteutgifterna hos Skatteverket.

EXTERN LÄNK:

Läs allt om Danske Banks olika bolån här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln