Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Annons

Så vet du om din hund blivit svampförgiftad

Som hundägare bör du ha hunden under uppsikt i svampskogen för att undvika förgiftning.

Årets svampsäsong är i full gång och bjuder på fler ätbara fynd än på länge. Många hundägare lockas att ta med sin pälskling ut i skog och mark, men svampletandet är inte helt riskfritt. Varje höst drabbas många hundar av svampförgiftning.

– Det kan kosta hunden livet om man har otur, säger Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet.

Efter en regnig sommar frodas svamparna i naturen. Men den som tar tillfället i akt att ta med sig hunden på en härlig svamprunda i skogen gör bäst i att ha ordentlig koll så att den inte tar sig en tugga.

En del hundar är snabba att sluka svamparna som matte eller husse visar intresse för. Men en tugga av fel svamp kan få ödesdigra konsekvenser.

– Du som har en valp eller extra matglad vovve bör vara särskilt observant, förklarar Caroline Caldemar på digitala veterinärkliniken FirstVet, och tillägger att det ibland inte behövs särskilt mycket svamp för att göra hunden sjuk.

Vanligaste symtomen

Vanligast är att förgiftningen yttrar sig i kräkningar och diarré, och de flesta symtom märks av redan kort tid efter att hunden fått i sig svampen. Det finns dock svampar som inte ger några förgiftningssymptom förrän efter några dagar, och när man upptäcker att hunden inte mår bra kan skadorna på de inre organen redan vara livshotande.

Svampförgiftning kan yttra sig på flera olika sätt. I värsta fall märks inga symtom förrän de inre organen är skadade.

Så gör du om olyckan är framme

Misstänker du att din hund fått svamp i sig är det viktigt att genast söka veterinärvård. Har du långt till närmsta veterinär eller svårt att ta dig dit kan en videokonsultation vara ett första steg.

– Skyndsam kontakt med veterinär är viktig, för man kan inte behandla en allvarlig förgiftning själv, säger Caroline Caldemar.

Ibland kan det vara svårt att veta hur mycket hunden svalt eller ens om den fått i sig av svampen eller bara slickat på den. Caroline Caldemar tipsar om att rådgöra med en veterinär oavsett om du är osäker.

Hon poängterar att det är avgörande att identifiera vilken svamp du misstänker att din hund ätit, och att det därför är viktigt att kunna beskriva den.

– Ta bilder av svampen där den växer och ta om möjligt även med en svamp av samma sort, det gör identifiering av svampen lättare, avslutar Caroline Caldemar.

Det är viktigt att kunna identifiera vilken svamp hunden fått i sig, menar Caroline Caldemar, chefsveterinär på FirstVet.

Det här är FirstVet

Med FirstVet flyttar veterinärkliniken, butiken och djurapoteket in i mobilen. Få snabba råd, trygg vård och rätt prylar – varje dag, året om.

  • Få snabba och trygga råd från legitimerade veterinärer.
  • Handla rätt produkter, med snabb hemleverans.
  • Klicka hem receptbelagda läkemedel

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln