Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Annons

Helene skolade om sig, snabbt och nära hemmet

Helene Mossberg

Helene Mossberg bytte bana från projektledare till dietkock. Den korta yrkesutbildningen via GRvux gav jobb direkt.

Helene Mossberg sökte nytt jobb när avståndet mellan hemmet i Kungsbacka och arbetet i Kungälv blev för tidskrävande. I väntan på den nya tjänsten tog hon ett timvikariat på måltidsservice – och trivdes så bra att hon blev kvar.

– Jag upptäckte att det var väldigt roligt, man skapar något och träffar mycket folk hela tiden, berättar Helene Mossberg.

Efter ett tag kom frågan om hon inte skulle utbilda sig till kock.

– Jag gillar att vara kreativ och funderade ett tag på en konstutbildning, men var inte sugen på att studera i flera år. Utbildningen till kock inom storkök genom GRvux var bara 40 veckor och jag kunde jobba samtidigt.

Under utbildningen kombinerades lektionerna med två till tre dagar i veckan ute på arbetsplatsförlagt lärande, vilket visade sig uppfylla förväntningarna med råge.

– Utbildningen var faktiskt galet rolig. Vi var en go’ grupp, lärarna var väldigt bra och så fick jag ägna mig åt att laga mat och baka hela dagarna, säger Helene.

Karriären tog en ny vändning

I dag arbetar Helene som dietkock med ansvar för specialkost i tillagningsköket på Elof Lindälvs gymnasium i Kungsbacka. Tillsammans med en kollega planerar och tillagar hon upp till 800 portioner varje dag. Men karriären började i en helt annan bransch.

– Jag utbildade mig först på Handelshögskolan i Göteborg och arbetade sedan bland annat som exportrådgivare. De sista tio åren arbetade jag som projektledare på ett företag i Kungälv.

Har inte ångrat sitt beslut

Att byta karriär var inte ett enkelt beslut, men Helene har inte ångrat sig. Att ha ett kreativt jobb en kvart hemifrån har varit ett riktigt lyft, berättar Helene.

– Den stora fördelen är att det är omväxlande och kräver fokus. Jag har både matlagning och administration i mitt jobb och vi måste ha koll. När det gäller specialkost får det inte bli fel. Mitt råd till andra som funderar på att byta yrke är att våga testa, ta vara på möjligheterna när de dyker upp.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln