Annons

Så väljer du rätt studentdator

Numera är det nästan omöjligt att plugga utan dator.

En lätt och användarvänlig laptop är troligtvis ett av de viktigaste verktygen man har som student.

Här ger IT-experten sina bästa råd till dig som ska köpa en studentdator.

På en studentbudget är sannolikheten stor att man inte vill ha en dator som är allt för dyr. Samtidigt ska datorn vara en trogen och förutsägbar kompanjon under studietiden. Mardrömmen är att den vägrar starta eller en hårddisk som kraschar precis innan en viktig inlämning.

Här har vi rådfrågat den centrala IT-avdelningen vid Universitetet i Oslo (USIT) för att få tips till studenter som är på datorjakt. Det här är vad du sak tänka på:

1. Låg vikt och bra skärmstorlek

En 15-tummare är behaglig att jobba med, men det är inte alltid optimalt att släpa runt en dator som väger för mycket, speciellt om du även ska bära med dig tunga böcker. De allra minsta datorerna kan vara smidiga på föreläsningar, men du ska ju trots allt sitta många timmar framför skärmen. Mindre skärmar är inte lika behagliga att läsa på, och därför rekommenderar vi dig att undvika de allra minsta modellerna.

IT-avdelningen rekommenderar en storlek på runt 13” för studenter och vikten ska helst inte överstiga 1,5 kg, rekommenderar USIT.

EXTERN LÄNK:

Fyra anledningar att välja de populära 2-i-1-datorerna

2. Lång batteritid

Även om du oftast har eluttag i närheten så kan det vara jobbigt om datorn laddar ur mitt under en föreläsning. Därför är det viktigt att kontrollera så att datorn har bra batteritid, och enligt USIT bör batteritiden ligga på minst 7 timmar.

3. Tillräckligt med RAM

För normal användning av program och hemsidor rekommenderar USIT att välja en maskin med minst 8 GB minne (RAM). Om du däremot planerar att använda laptopen till mer krävande program eller spel, så bör du överväga om du behöver mer RAM. Minst 8 GB RAM kommer att vara tillräckligt för de flesta studenter, enligt USIT.

4. Välj rätt hårddisk

Eftersom att datorn främst ska användas till studier så behöver du inte särskilt mycket lagringsutrymme, men val av hårddisk har stor inverkan på användarupplevelsen. Även om en traditionell hårddisk (HDD) ger dig mycket lagringsutrymme för pengarna, så kan den vara ganska långsam – och den blir inte direkt snabbare med tiden. Alternativet är att välja SSD-lagring som använder sig av flashminne. En SSD har inte några rörliga delar, som gör att den tål mer stötar än traditionella hårddiskar – och den är väldigt mycket snabbare. Lägg pengarna på en laptop med SSD-lagring som kostar lite mer än traditionella hårddiskar, så har du en snabb dator som håller länge. Enligt USIT bör du välja en SSD med minst 128 GB lagringsutrymme.

EXTERN LÄNK:

Fler tips till dig som ska köpa ny dator

5. Hög skärmupplösning

Även om skärmupplösningen inte är det allra viktigaste, så är det värt att investera i en laptop med Full HD-upplösning, särskilt om du kommer att använda datorn till underhållning vid sidan av studierna.

Med hög upplösning får du dessutom mer arbetsyta på skärmen, så att du kan arbeta med flera fönster uppe samtidigt. Full HD-upplösning, alltså 1920 x 1080 pixlar, rekommenderas på skärmar på 13 tum, berättar USIT.

6. Processor

Komponenter som processor och grafikkort är mindre viktigt när du är på jakt efter en studentdator. Men om du ska använda datorn till redigering, spel eller lagring av större filer kan det vara att bra att välja en dator med lite bättre specifikationer.

Om du väljer en dator med Intel-processor bör du enligt USIT välja en Core i5-processor. Core i7 är starkare och Core i3 är svagare, men till studier kommer den extra prestandan troligtvis inte vara värd det högre priset

7. Bekvämt tangentbord och styrplatta

Du ska självfallet inte bara läsa mycket, du ska även skriva en hel del på din nya studentdator. Av den anledningen rekommenderas det även att testa tangentbord och styrplatta innan du gör ditt val. Testa även om tangentbordet låter mycket (för dina studiekamraters skull).

EXTERN LÄNK:

Här är de viktigaste skillnaderna mellan PC och Mac

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln