Annons

Fem frågor och svar om nyproduktion

Moderna planlösningar, moderna materialval och garantier på allt som ingår i bostadsrätten är några av fördelarna med att välja nyproduktion. Här reder vi ut vanliga frågetecken om att köpa en ny nyproducerad lägenhet.

Att köpa en nyproducerad bostad skiljer sig från att köpa en befintlig lägenhet eller villa. Så, hur ska man då tänka?

Här är svaren på fem vanliga frågor gällande nyproduktion.

Hur mycket nyproducerade bostäder finns det i dag?

Det byggs ganska mycket runt om i landet, även om behovet är större än utbudet enligt Boverket. Riksbyggen bygger ungefär 4 000 lägenheter/ år i projekt över hela landet – från Malmö i syd till Kiruna i norr. Enligt statistik från bostadssajten Booli fanns ungefär 1 600 nyproducerade lägenheter till salu i mitten av december 2021.

Är det dyrt med nyproduktion?

Det är flera saker som påverkar priset på en nyproducerad bostad. Kostnaden för marken huset står på är en stor del av totalkostnaden och den kan variera. Två nästan likadana lägenheter kan därför kosta olika mycket beroende på var de ligger.

Men gäller att inte bara jämföra kvadratmeterpriset utan också titta på vad man får för pengarna och helheten.

Vid nyproduktion får du ofta den senaste tekniken och de senaste materialen med hänsyn till miljömässiga byggnadskrav och energiåtgång, vilket ger lägre driftskostnader jämfört med äldre och mindre energieffektiva hus. Det finns ofta innergårdar, cykelförvaring, övernattningsrum och gemensamhetslokaler som inte går att jämföra med en bostad som funnits en längre tid, och då kan det uppstå en prisskillnad.

I nyproduktion ingår garantier för fel och du slipper utgifter för reparationer och renoveringar. I månadsavgiften ingår också all fastighetsskötsel och underhåll av husen.

Hur går köpet till?

När man ger sig in i en bostadsrättsaffär gör man det i två steg. Först tecknar man ett förhandsavtal, som därefter leder till ett upplåtelseavtal. Båda avtalen är en bindande affärshandling. Båda parter har också en skyldighet att fullfölja affären, om det inte skulle inträffa något extraordinärt som att huset inte kan etableras, om det visar sig att det inte finns någon efterfrågan alls i huset, eller man inte uppfyller vissa krav. Men annars ska båda parter fullfölja sina förpliktelser.

Riksbyggens Trygghetslöfte är gratis och ingår när du köper en nyproducerad lägenhet av Riksbyggen.

Vilka är fördelarna med att bo i nyproduktion?

Du har moderna planlösningar, moderna materialval och garantier på allt som ingår i bostadsrätten. Du kan även vara med och utforma din bostad, både när det gäller inredning men ibland även planlösning. Bostadsutvecklaren har ofta tagit ett helhetsgrepp på närmiljön och själva bostaden. Det finns också en uppstart av själva föreningen där god ekonomi, bra underhåll och ett bra styrelsearbete lägger en god grund för framtiden. En annan fördel är att det är fast pris. Du slipper stressiga budgivningar och kan göra en ekonomisk kalkyl i lugn och ro.

Vad händer om jag inte får min nuvarande bostad såld?

Gör man en marknadsmässig bedömning av sin bostad och tar en auktoriserad mäklare till hjälp, så är det oftast bara en tidsfråga innan man får sin nuvarande bostad såld. I vissa lägen kan det ta ganska mycket längre tid, och då behöver man givetvis ta en dialog med sin bank. Men så länge man har ett objekt man lägger ut till marknadsmässiga villkor är det sällan några problem. Ha däremot beredskap vad gäller tid om du planerar att flytta.

Som en trygghetsåtgärd har Riksbyggen tagit fram ett trygghetslöfte som bland annat innebär att du får skydd mot dubbla boendekostnader i upp till ett år, om försäljningen av din nuvarande bostad skulle dra ut på tiden eller om du skulle bli allvarligt sjuk. Detta är gratis och ingår när du köper en nyproducerad lägenhet av Riksbyggen.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln